Jak prawidłowo myć truskawki? Opłukanie wodą nie wystarczy. Zobacz, co zrobić, aby były wolne od szkodliwych substancji

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Janusz Wójtowicz/Polska Press


Na bazarach zaczęły się pojawiać pierwsze krajowe owoce sezonowe, jednak to dopiero czerwiec prawdziwie ugości nas smakami zbliżającego się lata. To wtedy będziemy mogli mówić o wysypie truskawek gruntowych. Pachnące polem, jeszcze z ziemią, soczyste w smaku, ale czy rzeczywiście naturalne? Niektóre produkty zawierają resztki pestycydów, a to nie jest dobre dla naszego organizmu. w okresie wielu z nas myje garści owoców pod zimną wodą. To błąd, w ten sposób nie pozbędziemy się bakterii. Zobacz, jak prawidłowo powinno się czyścić truskawki.

Prawidłowe mycie truskawek. Woda nie wystarczy

Wydawałoby się, iż dokładne opłukanie wodą sprawi, iż truskawki będą gotowe do spożycia. Nic bardziej mylnego. Woda zmyje resztki ziemi, ale nie rozprawi się z pestycydami, o ile owoce były nimi wcześniej pryskane. jeżeli mamy sprawdzone źródło, możemy stwierdzić, czy zawierają resztki chemii, kupując jednak na straganie czy w sklepie, często takiej pewności nie ma. Wielu doświadczonych konsumentów poleca płukanki z produktów, które każdy z nas ma w domu. Mowa o sodzie oczyszczonej i occie.

Tak myj truskawki, aby pozbyć się chemii

Roztwory zasadowe i kwasowe pomagają pozbyć się szkodliwych bakterii. Sposób jest bardzo prosty. Najpierw należy namoczyć truskawki w mieszance wody z octem, w proporcji 3:1. Owoce powinny poleżeć w roztworze do 5 minut. Następnie przekładamy je do mieszanki wody z sodą oczyszczoną, najlepiej w proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody. Po takich kąpielach dobrze jest je przepłukać i osuszyć.

Idź do oryginalnego materiału