Prawidłowe mycie truskawek. Woda nie wystarczy
Wydawałoby się, iż dokładne opłukanie wodą sprawi, iż truskawki będą gotowe do spożycia. Nic bardziej mylnego. Woda zmyje resztki ziemi, ale nie rozprawi się z pestycydami, o ile owoce były nimi wcześniej pryskane. jeżeli mamy sprawdzone źródło, możemy stwierdzić, czy zawierają resztki chemii, kupując jednak na straganie czy w sklepie, często takiej pewności nie ma. Wielu doświadczonych konsumentów poleca płukanki z produktów, które każdy z nas ma w domu. Mowa o sodzie oczyszczonej i occie.
Tak myj truskawki, aby pozbyć się chemii
Roztwory zasadowe i kwasowe pomagają pozbyć się szkodliwych bakterii. Sposób jest bardzo prosty. Najpierw należy namoczyć truskawki w mieszance wody z octem, w proporcji 3:1. Owoce powinny poleżeć w roztworze do 5 minut. Następnie przekładamy je do mieszanki wody z sodą oczyszczoną, najlepiej w proporcji 1 łyżeczka na 1 litr wody. Po takich kąpielach dobrze jest je przepłukać i osuszyć.