Trwa FineDiningWeek, święto smaku i sezonowości. Festiwal potrwa do 10 sierpnia, więc teraz jest najlepsza okazja, żeby zarezerwować mistrzowstkie menu. Przypominamy, iż w Poznaniu bierze udział 8 restauracji:
- Fish Market na Młyńska 12.
- KYOKAI SUSHI BAR.
- KLIMAT_wojciechklimas.
- Ludowa Bistro.
- Rosalie.
- Thai Thai.
- The Time -rekomendacja Michelin.
- YSSYCZ
Rezerwacji można dokonać na stronie FineDiningWeek.pl.
Chef Rafał Anatol z restauracji Ludowa Bistro udowadnia, iż fine dining może być prosty, lokalny i autentyczny. W festiwalowym menu znalazły się m.in. pierogi wielkopolskie z wędzonym twarogiem lub pstrągiem, kiszone białe szparagi z wędzonym majonezem oraz racuchy z syropem z kwiatów czarnego bzu.
Wszystko inspirowane tym, co dojrzewa wokół, pomidorami z Murowanej Gośliny, fasolką szparagową czy czarnym bzem. Gotowanie w rytmie natury to dla poznańskiego Chefa nie tylko wybór składników, ale cała filozofia, sezonowa, uczciwa i pełna smaku.
W całej Polsce najlepsi Chefowie również celebrują lato, serwując menu inspirowane lokalnymi składnikami.
Chef Marcin Skrzeszewski z krakowskiej Garden Restaurant mówi: „Sezonowość nie powinna ograniczać, ale ułatwiać tworzenie dań, bo produkty są świeże, dojrzałe i pełne smaku”.
Norbert Szefer z łódzkiej restauracji Ramki podkreśla: „Gotowanie w rytmie natury to korzystanie z tego, co najlepsze tu i teraz, bez potrzeby sprowadzania produktów z daleka”.
Z kolei Karol Sankowski z Przystań & Marina we Wrocławiu zaznacza: „Kuchnia sezonowa to kooperacja z przyrodą, a nie jej wykorzystywanie”.
O Festiwalu
FineDiningWeek® to ogólnopolski festiwal sztuki restauracyjnej, który od 2016 roku łączy gości z najlepszymi restauracjami klasy premium. W tej edycji ponad 100 lokali serwuje sezonowe 3- lub 5-daniowe menu w wyjątkowej odsłonie i festiwalowej cenie.
Zobacz także:
Dieta pudełkowa w Poznaniu: czy to opcja dedykowana także dla alergików?
Gdzie zjeść podczas FineDiningWeek® w Poznaniu?