Jak picie kompotu z suszu wpływa na Twój organizm? Czy warto przygotować go na wigilijną kolację?

5mindlazdrowia.pl 2 lat temu

Kompot z suszu to tradycyjna potrawa, która jest obecna na wigilijnym stole w czasie Bożego Narodzenia. Choć smak tego napoju nie jest do końca lubiany przez wszystkich, to jednak warto go spróbować. To bowiem bardzo zdrowy napój, który według staropolskich wierzeń ma zapewniać długowieczność i odganiać złe moce!

Czy kompot z suszu jest zdrowy?

źródło: canva

Kompot z suszu od wieków gości na wigilijnych stołach Polaków. Przodkowie przypisywali mu magiczne moce, między innymi ochrone przed złą energią i długowieczność. Jednak prawda jest taka, iż kompot z suszu ma również wiele korzyści zdrowotnych.

Składniki takie jak jabłka, gruszki, figi i śliwki są bogate w witaminy i minerały, które pomagają wspierać zdrowie. Są również doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie, a także ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi. Kompot z suszu może być doskonałym uzupełnieniem naszej diety, szczególnie w jesienno-zimowym okresie, kiedy nasza odporność jest szczególnie narażona na infekcje.

źródło: canva

Kompot z suszu powinien być spożywany zdecydowanie częściej niż raz w roku, na wigilijnej kolacji. Ten oryginalny napój pochodzący od Łemków zawiera wiele cennych składników, które korzystnie wpływają na zdrowie.

Napój ten zawiera witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Witamina A odpowiada za poprawę wzroku, stanu skóry, witamina C uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, natomiast witamina K odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Ponadto w kompocie znajdziemy minerały, w tym potas, magnez i żelazo. Kompot wzmacnia nasze serce, chroni układ krwionośny, wspomaga pamięć i koncentrację, a także zapobiega anemii.

Kompot z suszu to doskonałe źródło błonnika, który chroni przed przejadaniem i przyspiesza trawienie. Zawiera także kwasy owocowe, które wspomagają rozwój mikroflory w jelitach. Pijąc kompot z suszu, dostarczamy naszemu organizmowi wiele korzyści zdrowotnych.

Przepis na kompot z suszu

źródło: canva

Przygotowanie tego napoju jest bardzo proste. Ponadto gotowy kompot można przechowywać w lodówce choćby przez kilka tygodni.

Składniki:

– 2 szklanki suszonych owoców (jabłka, śliwki, gruszki, morele, ananasy itp.)
– 2 litry wody
– 2 łyżeczki cukru
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 laska wanilii
– opcjonalnie: sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

1. Włóż suszone owoce do garnka i zalej je 2 litrami wody.
2. Dodaj cukier, cynamon i laskę wanilii.
3. Gotuj na małym ogniu przez około 30 minut, aż owoce będą miękkie.
4. Dodaj sok z cytryny do smaku, jeżeli zachodzi taka potrzeba.
5. Odcedź kompot i przelej do szklanek.
6. Smacznego!

To jak? Skusisz się w tym roku na szklankę kompotu z suszu?

Idź do oryginalnego materiału