Jak otwierać mrożonki, żeby nadawały się do dalszego przechowywania

dompelenpomyslow.pl 6 godzin temu

Mrożenie to proces, który zapewnia długotrwałą świeżość i smak różnych produktów. W sklepach można znaleźć gotowe mieszanki mrożonych owoców, warzyw czy innych półproduktów, dzięki którym można przygotować szybki i smaczny posiłek, choćby poza sezonem na konkretne produkty. Sprawdź, jak możesz otworzyć opakowanie, żeby móc zabezpieczyć je do dalszego przechowywania, jeżeli nie spożyjesz na raz całej otwartej paczki.

Co można mrozić?

Znaczna część używanych na co dzień produktów nadaje się do mrożenia. W ten sposób można przedłużyć ich trwałość, przy jednoczesnym zachowaniu idealnego smaku i adekwatności. Są to przede wszystkim warzywa i owoce, ale również surowe i przetworzone mięsa i ryby, sosy, zupy, ciasta. Do mrożenia nadają się też m.in. takie produkty jak: żółtka i białka jajek, otwarty koncentrat pomidorowy, chleb, świeże zioła, cytryny czy grzyby.

Czas przechowywania

Aby zachować odpowiedni smak, kolor i adekwatności mrożonych produktów należy przestrzegać czasu, przez jaki mogą być one mrożone. Czas ten może być różny i może zależeć od produktu, jego pierwotnej świeżości i obróbki cieplnej. Dla mięs, ryb surowych dopuszczalny czas mrożenia to około 6-12 miesięcy, a w przypadku już przetworzonych — 2-3 miesiące. Wędliny mogą spędzić w zamrażarce 1-2 miesiące. Nabiał i jajka natomiast zachowują swoje wartości w okresie 1-6 miesięcy. W przypadku warzyw i owoców czas ten wynosi 6-12 miesięcy, a dla ziół okres ten to 2-3 miesiące. Gotowe dania, takie jak np. zupy czy sosy mogą być natomiast mrożone przez 2-3 miesiące.

Jak otwierać paczki?

Często opakowania z mrożonkami zakupionymi w sklepie otwierane są dzięki odcięcia jednego z rogów. Jest to jeden z możliwych sposobów, ale nie gwarantuje on możliwości idealnie szczelnego zamknięcia i utrzymania identycznego poziomu świeżości podczas dalszego mrożenia. Aby otworzyć opakowanie w sposób umożliwiający jego szczelne zamknięcie bez konieczności wykorzystania innych przedmiotów, np. gumki recepturki, należy rozciąć opakowanie w kształt litery V. W ten sposób znacznie łatwiej będzie wysypać z paczki odpowiednią ilość produktu, a na koniec wystarczy złapać za boki opakowania i je ze sobą związać.

Idź do oryginalnego materiału