Jak ograniczyć marnowanie żywności w kuchni? Porady i inspiracje

kasiaperla.blogspot.com 1 tydzień temu
Artykuł gościnny


Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, ile jedzenia trafia do kosza w twojej kuchni? Codziennie wyrzucamy czerstwy chleb, nadmiar warzyw czy resztki z obiadu. A co z miesięcznym lub rocznym bilansem? Koncepcja zero waste to nie tylko modny nurt ekologiczny, ale także sposób na oszczędzanie czasu i pieniędzy. Warto poznać sposoby na niemarnowanie żywności i wprowadzić je do codziennego życia. Oto kilka pomysłów na niemarnowanie.

Najczęściej marnowany jest chleb

Chleb jest jednym z najczęściej wyrzucanych produktów spożywczych. Szacuje się, iż w Polsce marnuje się około 2 milionów ton pieczywa rocznie! Często kupujemy go za dużo, na zapas, a jego krótki termin przydatności sprawia, iż gwałtownie się psuje. Pomóc tu może zmiana nawyków zakupowych.

Najlepiej kupować chleb na bieżąco, zwłaszcza jeżeli masz w pobliżu sprawdzoną piekarnię czy sklep. Dzięki temu zawsze będziesz mieć świeże pieczywo, bez nadmiaru, który gwałtownie czerstwieje.

A może planujesz większe zakupy raz lub dwa razy w tygodniu? W takiej sytuacji trudno nie doprowadzić do czerstwienia. Co powiesz na pieczenie własnego chleba w domu? Przygotowanie ciasta z gotowych mieszanek, np. takich, jakie oferują Podlaskie Zakłady Zbożowe, trwa tylko 15 minut, a chleb jest gotowy w mniej niż 2 godziny. Ich skład jest czysty i zdrowy: znajdziesz to idealne proporcje mąki, drożdży, zakwasu i soli. Dzięki nim wyeliminujesz problem nadmiaru pieczywa w swoim domu i zadbasz o zdrowie.

Zacznij mrozić pieczywo

Mrożenie chleba to skuteczny sposób na przedłużenie jego świeżości. Możesz zamrażać chleb w całości lub w kromkach, co ułatwia późniejsze rozmrażanie potrzebnej ilości. Ważne jest, aby przed zamrożeniem szczelnie go zapakować – najlepiej w foliowe woreczki lub specjalne worki do mrożenia. Zamrożony chleb można przechowywać przez kilka miesięcy.

Chleb powinien być przechowywany w chłodnym, suchym miejscu, najlepiej w lnianych lub bawełnianych woreczkach, które pozwalają mu „oddychać”. Zapomnij o plastiku, inaczej gwałtownie dostrzeżesz niebezpieczną dla zdrowia pleśń. Unikaj trzymania chleba w lodówce, ponieważ to może przyspieszyć jego czerstwienie.

Wykorzystuj suche pieczywo

Zamiast wyrzucać suchy chleb, możesz go przerobić na bułkę tartą, która jest świetna jako dodatek do kotletów czy do panierowania. Suchy chleb doskonale nadaje się także na chrupiące grzanki, które można dodawać do zup i sałatek. Jak je zrobić? Pokrój go w kostkę, wymieszaj np. z oliwą, posyp solą, a potem wsadź do piekarnika.

Innym pomysłem na wykorzystanie suchego chleba jest przygotowanie puddingu chlebowego. To słodki deser, który można zrobić z resztek pieczywa. Wystarczy namoczyć kawałki chleba w mleku, dodać jajka, cukier, ulubione owoce i przyprawy, a następnie zapiec.

Gotowe mieszanki do domowego wypieku chleba

Na rynku dostępne są gotowe mieszanki, jak Mieszanki do Wypieku Chleba Domowego od PZZ S.A., które pozwalają na szybkie i łatwe przygotowanie pieczywa. Dzięki nim pieczenie chleba jest dostępne dla wszystkich, choćby dla osób bez doświadczenia. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko kwadrans, a jego wyrastanie i pieczenie mniej niż 2 godziny.

Domowy chleb to jedno z najlepszych rozwiązań dla tych, którzy chcą ograniczyć marnowanie żywności w kuchni. Można zapomnieć o nadmiarze pieczywa, które gwałtownie czerstwieje i nadaje się do wyrzucenia. W razie potrzeby chleb wystarczy zamrozić lub przerobić. Wprowadź te praktyki do swojej kuchni, aby cieszyć się świeżym pieczywem bez marnowania żywności.

Idź do oryginalnego materiału