Jak odświeżyć czerstwy chleb? 9 najlepszych sposobów na niemarnowanie bochenka

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/senk


Światowe Banki Żywności alarmują, iż największymi marnotrawcami żywności są gospodarstwa domowe. W raporcie z 2020 roku podano, iż prawie 54 procent zapytanych Polaków wyrzuca niezjedzoną żywność. Pieczywo należy do sporej grupy marnowanych produktów. Podpowiadamy, co zrobić z wczorajszego bochenka i jak odświeżyć chleb.

Jak odświeżyć chleb? Wypróbuj nasze sposoby

Chleb w jajku
Posiłek znany z czasów studenckich. Wystarczyło mieć wczorajszy chleb, jajka i wodę. W wersji bogatszej zamiast wody używano mleka. Jajka rozkłócano z wybranym płynem i moczono w nim kromki chleba. Następnie smażono na patelni z rozgrzanym olejem lub masłem. Prawdziwy klasyk bieda obiadów.

Pain perdu, czyli tosty francuskie
We Francji tradycyjnie przygotowuje się pain perdu, czyli zagubiony, stracony chleb. Na świecie danie znane jako tosty francuskie. Najczęściej przygotowuje się je z czerstwej brioszki lub chałki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć też chleba. Jest to francuska wersja chleba w jajku podawana na słodkie śniadania. Do masy mleczno-jajecznej dodaje się szczyptę cukru, startej gałki muszkatołowej, a niektóre przepisy polecają dodać odrobinę soku z pomarańczy. Można je smażyć na klarowanym maśle i podawać z miodem lub konfiturą pomarańczową.

Zobacz także: Przepis na chleb żytni na zakwasie

Panzanella
Idealna sałatka na lato składająca się z soczystych pomidorów, czerwonej cebuli i czerstwego chleba. Warzywa wystarczy pokroić w kostkę i połączyć z grzankami z chleba. Następnie łączy się ją z oliwą, listkami świeżej bazylii, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem Włosi posypują sałatkę parmezanem. Według indywidualnych upodobań można dodać czosnek lub anchois, czyli marynowane sardele.

Kuchnia włoska co dzień. Oto 12 najbardziej znanych dań pochodzących z Italii

Kuchnia włoska należy do najbardziej lubianych i najchętniej wybieranych na świecie. Za jej globalny sukces odpowiada przede wszystkim prostota i zasada bazowania na tradycyjnych, tanich składnikach.…

Anna Daniluk

Kotlety z czerstwego chleba
Na początku czerstwy chleb trzeba pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w mleku lub wodzie. Następnie można przemielić je w maszynce do mięsa, w robocie kuchennym lub rozgnieść je dzięki dłoni. Następnie należy dodać jajko i całość wymieszać. Na tym etapie do masy chlebowej można dorzuć pokrojone warzywa np.: brokuł lub kalafior. Kotlety należy doprawić solą, pieprzem i np.: gałką muszkatołową. Następnie należy formować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. W takiej formie choćby niejadki zjedzą porcję warzyw.

Tarta z czerstwego chleba
Podobnie jak we wcześniejszych przepisach czerstwy chleb należy namoczyć w płynie z mleka i jajka. Można go doprawić takimi przyprawami jak:

  • tymianek,
  • rozmaryn,
  • szałwię,
  • bazylię.

Namoczony chleb należy przełożyć do formy na tartę wysmarowanej masłem. Spód chlebowy należy podpiec w piekarniku przez 10 minut w 170°C. Po tym czasie na wierzchu można ułożyć podduszone warzywa. Wśród nich sprawdza się szpinak, cukinia, papryka, czosnek, cebula i por. Następnie na wierzchu tartę z czerstwego chleba można posypać żółtym serem i zapiekać przez 8-10 minut w 180°C.

Pizza z czerstwego chleba
Podobnie jak w przypadku tarty z chleba, aby zrobić pizzę należy namoczyć czerstwy bochenek i ułożyć go w tortownicy, formie na tartę lub po prostu rozłożyć na blasze z papierem do pieczenia. Potem na górze można rozłożyć tradycyjne dodatki, takie jak:

  • przecier pomidorowy,
  • oliwki,
  • mozzarella,
  • czosnek,
  • po upieczeniu świeże listki bazylii.
Idź do oryginalnego materiału