Jak odświeżyć czerstwe pączki? Praktyczne sposoby na przedłużenie ich przydatności. Pomysły w stylu zero waste

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Małgorzata Genca/PolskaPress


Zostały wam pączki po tłustym czwartku? Wyliczenia branżowe wskazują, iż w Polsce w tym dniu na jedną osobę przypadają średnio 2-3 pączki. Trzeba jednak pamiętać, iż zwykle kupujemy ich znacznie więcej, niż jesteśmy w stanie zjeść. Niestety, karnawałowy rarytas chętnie jemy tylko wtedy, gdy jest puszysty, świeży i aromatyczny. Zdradzamy, co zrobić z pączkiem, którego nie zdołaliśmy zmieścić i sczerstwiał. Poznajcie sposoby na czerstwe pączki!

Deser z zapiekanych pączków

Pierwszy pomysł na stare pączki to pudding chlebowy, czyli deser z dodatkiem rodzynek, bakalii i ekstraktu waniliowego.

Czerstwe, pokrojone na kawałki pączki zalewa się wcześniej wymienionymi składnikami w naczyniu żaroodpornym i zalewa płynem mleczno-jajecznym. Całość wstawia się do piekarnika i piecze w 180°C. Można podawać na śniadanie lub w ramach słodkiej przekąski.

Zupa mleczna

W dzieciństwie najprostszym posiłkiem podawanym na śniadanie była zupa mleczna. Gdy zostaje nadmiar ciasta drożdżowego, można namoczyć go w zupie mlecznej. Najczęściej takie potrawy podawane były po Wielkanocy, kiedy trzeba było wykorzystać babki drożdżowe. Ten rodzaj zupy mlecznej świetnie smakuje po przyprawieniu szczyptą kardamonu lub cynamonu.

Pączki à la tosty francuskie

Dla miłośników kuchni francuskiej nie lada gratką będzie zrobienie tostów francuskich. Najczęściej przyrządza się je z chałki lub brioszki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać każde słodkie pieczywo, w tym pączki, które chcemy uratować przed zmarnowaniem. Najlepsze będą do tego pączki bez nadzienia. Z pączków z kremem lub konfiturą najlepiej zdjąć warstwę dodatków i zostawić je na później. Samo ciasto drożdżowe należy zanurzyć w mieszaninie mleka, jajka, cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej. Namoczone połówki pączka należy usmażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle.

Zobacz także: Co zrobić z olejem po smażeniu? Nie rób jednej rzeczy!

Zaskakujący koktajl

Zaskakującym sposobem na odświeżenie czerstwego pączka jest zmiksowanie ich z mlekiem na słodki koktajl. W ten sposób można też w okresie odświeżyć np.: jagodzianki tworząc słodką miksturę z sezonowymi owocami.

Zatem o ile przestrzegacie zasady zero waste lub po prostu nie lubicie marnować jedzenia, to warto wypróbować którąś z prostych metod przywracania świeżości drożdżowym smakołykom.

Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię ze sposobami na czerstwe pączki

Jak odświeżyć czerstwe pączki? Praktyczne sposoby na przedłu...

+5 Zobacz galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału