Deser z zapiekanych pączków
Pierwszy pomysł na stare pączki to pudding chlebowy, czyli deser z dodatkiem rodzynek, bakalii i ekstraktu waniliowego.
Czerstwe, pokrojone na kawałki pączki zalewa się wcześniej wymienionymi składnikami w naczyniu żaroodpornym i zalewa płynem mleczno-jajecznym. Całość wstawia się do piekarnika i piecze w 180°C. Można podawać na śniadanie lub w ramach słodkiej przekąski.
Zupa mleczna
W dzieciństwie najprostszym posiłkiem podawanym na śniadanie była zupa mleczna. Gdy zostaje nadmiar ciasta drożdżowego, można namoczyć go w zupie mlecznej. Najczęściej takie potrawy podawane były po Wielkanocy, kiedy trzeba było wykorzystać babki drożdżowe. Ten rodzaj zupy mlecznej świetnie smakuje po przyprawieniu szczyptą kardamonu lub cynamonu.
Pączki à la tosty francuskie
Dla miłośników kuchni francuskiej nie lada gratką będzie zrobienie tostów francuskich. Najczęściej przyrządza się je z chałki lub brioszki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać każde słodkie pieczywo, w tym pączki, które chcemy uratować przed zmarnowaniem. Najlepsze będą do tego pączki bez nadzienia. Z pączków z kremem lub konfiturą najlepiej zdjąć warstwę dodatków i zostawić je na później. Samo ciasto drożdżowe należy zanurzyć w mieszaninie mleka, jajka, cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej. Namoczone połówki pączka należy usmażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle.
Zobacz także: Co zrobić z olejem po smażeniu? Nie rób jednej rzeczy!
Zaskakujący koktajl
Zaskakującym sposobem na odświeżenie czerstwego pączka jest zmiksowanie ich z mlekiem na słodki koktajl. W ten sposób można też w okresie odświeżyć np.: jagodzianki tworząc słodką miksturę z sezonowymi owocami.
Zatem o ile przestrzegacie zasady zero waste lub po prostu nie lubicie marnować jedzenia, to warto wypróbować którąś z prostych metod przywracania świeżości drożdżowym smakołykom.
Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię ze sposobami na czerstwe pączki
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: