Jak odgrzać kotlety mielone, by były soczyste? Za ten trik nam podziękujesz

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kotlety mielone. Fot. Pixabay


Odgrzewane kotlety mielone wcale nie muszą być suche. jeżeli zadbamy o ich odpowiednie przygotowanie, będą smakować obłędnie. Będą też soczyste – dokładnie takie, jak w dniu przygotowania. A co najlepsze, nie potrzebujemy do tego ani kropli oleju. Jak odgrzać kotlety mielone? Podpowiadamy.

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań Polaków. Często pojawiają się na naszych stołach. zwykle towarzyszą im ziemniaki z koperkiem i mizeria. Najlepsze mielone to te, które nie są ani zbyt suche, ani za twarde. Na szczęście ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne. A z odgrzewaniem pójdzie ci jak z płatka.

Jak odgrzać kotlety mielone, by były soczyste? Prosty, ale skuteczny trik

Odgrzewanie kotletów mielonych, by nie straciły smaku i soczystości, to dość prosta sprawa. Wystarczy poznać jeden trik i już zawsze się do niego stosować. Przede wszystkim nie powinniśmy odgrzewać kotletów w mikrofalówce. Wysuszą się i będą niesmaczne. Niewskazane jest również odgrzewanie ich w mikrofali w plastikowym pudełku czy woreczku foliowym.

Sprawdź również: Wylewasz zupę do muszli klozetowej? Możesz przez to słono zapłacić

Najlepszą metodą okazuje się ta najprostsza. Należy wlać na patelnię odrobinę wody i położyć na nią kotlety mielone. Następnie należy przykryć patelnię pokrywką, by rozchodząca się para wodna mogła nagrzać danie. Ten sposób pozwoli całkowicie zrezygnować z oleju, ale przede wszystkim nie wysuszy mięsa.

Kotlety mielone. Fot. Pixabay

Jak odgrzać mielone, by były chrupiące?

Jeśli jednak zależy nam na tym, by nasze odgrzewane kotlety mielone były chrupiące, sprawa z użyciem oleju zdecydowanie się komplikuje. Najpierw należy odgrzać kotlety na podany wyżej sposób, a następnie na drugą patelnię nalać trochę oleju i położyć na niej kotlety. Smażenie nie powinno trwać długo. 3 minuty na każdą stronę zdecydowanie wystarczy. jeżeli chcemy odsączyć nadmiar tłuszczu z kotletów mielonych, powinniśmy użyć w tym celu papierowego ręcznika.

Sprawdź również: Fatalny błąd podczas gotowania ziemniaków. Popełnia go wielu Polaków

Kotlety mielone. Fot. Pexels

Idź do oryginalnego materiału