Jak najlepiej przechowywać owoce? Jagna Niedzielska radzi, jak przedłużyć świeżość jagód, malin i truskawek. Ten sposób sprzyja portfelowi

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Krzysztof Kapica/archiwum PolskaPress


Owoce jagodowe są miękkie i delikatne. Zanim zdąży się je zjeść, mogą sfermentować, spleśnieć lub stracić jędrność. Nieodpowiednio przechowywane truskawki, maliny, jagody, borówki czy też poziomki trzeba będzie wyrzucić. Jagna Niedzielska, kucharka, edukatorka ekologiczna i promotorka niemarnowania żywności poradziła na swoim profilu na Facebooku, jak prawidłowo przechowywać owoce jagodowe, by dłużej zachowały świeżość.

Owoce jagodowe

Określenie rośliny jagodowe dotyczy wszystkich krzewów, których owocami są jagody. Większość roślin ma podobne zapotrzebowanie na substancje odżywcze, sposób nawożenia i metodę pielęgnacji. Szczyt sezonu na owoce jagodowe przypada na czerwiec, lipiec i sierpień. Warto wiedzieć, iż roślinami jagodowymi są między innymi:

  • agrest,
  • jagoda,
  • truskawka,
  • poziomka,
  • aronia,
  • porzeczka,
  • żurawina.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć, jak przechowywać owoce jagodowe

Zobacz galerię(6 zdjęć)

Jak przechowywać owoce jagodowe?

Jagna Niedzielska znana jest z promowania idei zero waste, czyli niemarnowania żywności. Na profilach w mediach społecznościowych dzieli się swoją wiedzą na temat oszczędnego gotowania i odpowiedniego przechowywania żywności. We wpisie dotyczącym przechowywania owoców jagodowych podzieliła się kilkoma wskazówkami.

- Kupuj w małych ilościach, dokładnie takich, które pozwolą Ci je zjeść jak najszybciej, najlepiej tego samego dnia. Jak je przechowywać? Przesyp je do swojego opakowania wyłożonego ręcznikiem papierowym – radziła znana kucharka.

Nie tłocz owoców w lodówce

Kolejną poradą było trzymanie owoców jagodowych w dużym opakowaniu, aby ich nie stłoczyć. Jeśli owoce będą wilgotne, ułatwi to mnożenie się pleśni. Po przesypaniu trzeba przejrzeć i wyrzucić owoce już spleśniałe. Natomiast uszkodzone, ale nie spleśniałe powinny być zjedzone w pierwszej kolejności.

Warto pamiętać o trzymaniu owoców jagodowych w lodówce i zjedzeniu ich przez 2 dni. Owoce powinny być myte tuż przed ich spożyciem. W przeciwnym razie wilgoć przyspieszy ich psucie.

„Shelf life”, czyli okres trwałości można wydłużyć poprzez mrożenie. Jagodowe można mrozić do 12 miesięcy, ale pamiętajcie, iż im dłuższe takie przechowywanie, tym większa strata wartości odżywczych. Na przykład: mrożenie truskawek przez 4 miesiące powoduje spadek ilości witaminy C o około 30-60% - dodała na koniec.

Jedna z obserwatorek uznała wpis za przydatny, gdyż nie zdarzyło jej się jeszcze nie mieć spleśniałego owocu w kupionym opakowaniu.

Opakowania do owoców jagodowych

Można zastanawiać się, w jakich opakowaniach trzymać truskawki. Przed myciem mogą stać w łubiankach. Owoce jagodowe, w tym truskawki nie powinny być trzymane w workach foliowych. Po umyciu lepiej trzymać je w przewiewnym opakowaniu z dziurkami. Dobrze jest też wysuszyć owoce przed włożeniem do lodówki. Opakowanie powinno być też duże i szerokie, aby można było je łatwo wytrzeć.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału