Jak kisić kapustę babciną metodą? Używała tylko 3 składników. Tyle soli potrzeba na 10 kilogramów
Spis treści
- Co dodać do kiszenia kapusty? Przepis z marchewką
- Ile soli potrzeba do kiszenia kapusty?
- Tradycyjny przepis na kiszenie kapusty krok po kroku
- Życie towarzyskie nad kapustą. Zwyczaj kiszenia był okazją do spotkań
Latem i jesienią uaktywnia się poszukiwanie przepisów na kiszonki, w tym te z kapusty. Najważniejszy dodatkiem do kiszenia kapusty była i jest sól, jednak nie wszędzie. Tradycyjny biłgorajski przepis na kapustę kiszoną był bez niej, wspomina Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi pisząc o pokazie w Muzeum Wsi Lubelskiej.
Beczki zakwaszano mąka żytnią. Kapuściane głowy obierano i siekano dzięki tasaka. Co ciekawe, obieraczki nie ubijały kapusty stopami, tylko rękami. Beczki na 2-3 tygodnie stawiano przy piecu, a potem wynoszono do chłodnej piwnicy, gdzie stały całą zimę.
Co dodać do kiszenia kapusty? Przepis z marchewką
Dawniej do kiszenia wykorzystywano beczki drewniane, wciąż stosowane w niektórych domach na wsi, dziś dominują te z tworzywa sztucznego. Składniki do tradycyjnego przepisu na kiszenie kapusty:
Co dodać do kiszenia kapusty? Przepis z marchewką
Dawniej do kiszenia wykorzystywano beczki drewniane, wciąż stosowane w niektórych domach na wsi, dziś dominują te z tworzywa sztucznego. Składniki do tradycyjnego przepisu na kiszenie kapusty:
- 10 kg kapusty
- 200 g soli
- 0,5 kg marchewki
Ile soli potrzeba do kiszenia kapusty?
Niektórzy dodają nasiona kminku, kawałki jabłka, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie czy koper. Proporcja soli, o której warto pamiętać, to 20 g soli na 1 kg kapusty. Łatwo zatem policzyć, mrożąc ilość soli przez kilogramy kapusty do kiszenia: 100 g soli na 5 kg kapusty albo 200 g do 10 kg kapusty, 400 g do 20 kg. Sól przyspiesza proces wydzielania się soku.
Tradycyjny przepis na kiszenie kapusty krok po kroku
Po pierwsze obierz kapustę z zewnętrznych liści i wycinamy głąb. Po drugie poszatkuj kapustę. Oczywiście powyższe proporcje dostosuj do swoich potrzeb. Obraną marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki.