Jak jeść czosnek? Pamiętaj o tej niezwykle ważnej zasadzie

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Jak przechowywać czosnek- Pyszności


Pomimo tego, iż zapach czosnku z ust, tuż po jego spożyciu, może nieco odstraszać, to warto podkreślić, iż czosnek stanowi jeden z popularnych składników w każdej kuchni. Jest dodatkiem do potraw, a niektórzy spożywają jego ząbki, by wzmocnić swoją odporność. A skoro już o tym mowa, to czy wiesz, jak jeść czosnek?

Tych błędów nie popełniaj — jak jeść czosnek?

Niektórzy go przeciskają przez wyciskarkę, inni kroją nożem, a są i takie osoby, które spożywają lub dodają do dań — całe ząbki czosnku. A jak jest z tobą? Z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, iż czosnek jest produktem, bogatym w wiele witamin i minerałów oraz w allicynę, która zostanie wspomniana w dalszej części artykułu. Polski dietetyk – dr Bartek Kulczyński, na swoim kanale YouTube pokazał, jak jeść czosnek, aby maksymalnie skorzystać z jego dobroczynnych adekwatności. Większość osób postępuje z nim w niewłaściwy sposób. Dlaczego?

Jak przechowywać czosnek- Pyszności; Foto Canva.com

Według dietetyka najlepszą opcją spożywania czosnku, będzie jego rozdrobnienie. Można to zrobić w dwojaki sposób — przez wyciskarkę lub używając noża, którym możesz drobno posiekać ząbki czosnku. Dlaczego to tak ważne? Bogactwo czosnku leży we wspomniane wcześniej allicynie, która wytwarza się po naruszeniu struktury czosnku. Przeciśnięcie go przez wyciskarkę powoduje, iż rozpoczyna się działanie enzymu allinaza, który przekształca zawartą w czosnku allinę w allicynę. Bez zmiażdżenia czosnku, allicyna się nie wytworzy, a samo pogryzienie ząbka czosnku nie jest wystarczające do powstania takiej reakcji.

Dlaczego allicyna jest tak ważna?

Z pewnością, choćby nie zdajesz sobie sprawy z tego, czym tak naprawdę jest allicyna. Warto w związku z tym podkreślić, że jest to związek chemiczny o silnych adekwatnościach bakteriobójczych. Allicyna zwalcza również niektóre wirusy, a według badań — wykazuje adekwatności przeciwnowotworowe i przeciwgrzybicze. Zapach allicyny jest bardzo charakterystyczny – możesz go poczuć podczas rozgniatania czosnku. Warto wspomnieć, iż związek ten, na bardzo podobnej zasadzie, jest wytwarzany również w cebuli. Dlatego, jeżeli zastanawiasz się, jak jeść czosnek, to dobrze go będzie połączyć go również z cebulą.

Czosnek obieranie- Pyszności/ Tik Tok

Podczas przygotowania posiłków, pamiętaj o jednej bardzo ważnej zasadzie. jeżeli podsmażasz czosnek, to po jego przeciśnięciu lub pokrojeniu, dobrze będzie odczekać kilka minut. Dlaczego? Wysoka temperatura sprawia, iż w warzywie nie wytworzy się odpowiednia ilość allicyny, dlatego szybkie wrzucenie czosnku na patelnię, po prostu unieczynni ten enzym.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na mielone z serem w skórce z chrupiącego boczku:

Idź do oryginalnego materiału