Jak jadał dawny poeta? Kuchnia wprost z XIX wieku w Lublinie

radio.lublin.pl 10 godzin temu
Zdjęcie: Jak jadał dawny poeta? Kuchnia wprost z XIX wieku w Lublinie


Potomkini wybitnego ukraińskiego poety Iwana Franki gościła dziś (17.10) w Lublinie. Prawnuczka pisarza Iwana Milianczuk oraz jej córka Marta Humieniecka prezentowały to, jak wyglądała kuchnia początku XX wieku na terenach współczesnej Ukrainy.

Rodzina poety od lat prowadzi dyplomację kulinarną, prezentując kuchnie ukraińską oraz jej podobieństwa z kuchnią europejską. – Odwołujemy się do przepisów Olgi Franko, która w 1929 roku wydała pierwszą w Ukrainie książkę kucharską – mówi Marta Humieniecka. – Są w niej przepisy z całego świata. Jest dużo przepisów z Polski, z Austrii, z Niemiec, z Francji. Kiedyś tak robiliśmy, iż codziennie inny kraj badaliśmy właśnie z tej książki. Więc można wywnioskować, iż w tej publikacji zebrane zostały najlepsze przepisy Europy. Babcia je umieściła po prostu w jednej książce, bo oni też gotowali europejskie potrawy – dodaje.

Spotkanie z Iwaną Milianczuk oraz jej córką Martą Humieniecką odbyło się w ramach Festiwalu „Ukraina w Centrum Lublina”.

InYa / opr. PaW

Fot. Festiwal Ukraina w Centrum Lublina / Facebook

Idź do oryginalnego materiału