Jak gwałtownie zrobić zupę pomidorową? Awaryjny przepis, który warto znać

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa pomidorowa - szybki przepis. Fot. Pixabay


Zupa pomidorowa to obłędnie pyszna propozycja obiadowa, której nie trzeba nikomu przedstawiać. Po rosole jest to druga z najpopularniejszych zup pojawiających się na naszych stołach. Jest prosta w przygotowaniu i smaczna, więc nic dziwnego. Przedstawiamy przepis na to, jak zrobić ją szybko, ale nie stracić na smaku.

Podstawą zupy pomidorowej jest… rosół. Warto więc zadbać o to, by wywar był aromatyczny. Dużo warzyw i dobrej jakości mięso to podstawa. Niektórzy, gotując zupę pomidorową, stawiają na świeże pomidory. W błyskawicznym przepisie zastępujemy je jednak przecierem bądź koncentratem. Rezygnujemy też z mięsa.

Błyskawiczna zupa pomidorowa – przepis. Zamiast świeżych pomidorów postaw na gotowca

Składniki:

  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego,
  • 2 kostki rosołowe drobiowe (najlepiej domowej roboty),
  • 2 marchewki,
  • mały kawałek selera,
  • kawałek pietruszki,
  • kawałek pora (opcjonalnie),
  • sól,
  • pieprz,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 3-4 ziela angielskie,
  • mała śmietanka 30 proc.

Sprawdź także: Zalej wrzątkiem i odstaw. Napar pij rano zamiast kawy, a twój mózg będzie sprawny jak komputer

Przepis na zupę pomidorową. Robi się ją błyskawicznie, ale smak i tak jest obłędny

Przygotowanie zupy pomidorowej nie musi być trudne i czasochłonne – wręcz przeciwnie. jeżeli nie mamy dużo czasu, powinniśmy postawić na niektóre z gotowych rozwiązań. Jednym z nich jest zrezygnowanie ze świeżych pomidorów i użycie przecieru czy koncentratu pomidorowego. Dzięki takim produktom o wiele skrócimy czas gotowania zupy.

Czytaj również: Weź z kuchennej szafki i umieść w słoiku. To najlepszy sposób na pozbycie się karaluchów z domu

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej wodę i wrzucamy kostki rosołowe.
  2. Następnie obierz i umyj wszystkie warzywa i wrzuć je do garnka.
  3. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  4. Po 15 minutach do zupy dodaj przecier pomidorowy lub koncentrat i gotuj jeszcze przez chwilę.
  5. Do zupy dodaj małą śmietankę 30 proc., by zupa stała się kremowa.
  6. Gotuj jeszcze przez chwilę. Podawaj gorącą z makaronem lub ryżem.

Sprawdź także: Szła do stolika obsłużyć klientów. Gdy usłyszała, co mężczyzna o niej powiedział, popłakała się

Zupa pomidorowa – szybki przepis. Fot. Pixabay

Idź do oryginalnego materiału