Jak gotuje nasza młodzież? Oceniali Kurt Scheller i Karol Okrasa

radiokielce.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Jak gotuje nasza młodzież? Oceniali Kurt Scheller i Karol Okrasa


Najlepsi młodzi kucharze z całego kraju spotkali się we wtorek (8 kwietnia) w Kielcach. W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego odbyły się „III Mistrzostwa Polski Szkół Gastronomicznych”.

Michał Markowicz, mistrz kuchni i nauczyciel kieleckiej szkoły mówił, iż zadaniem młodych ludzi było przygotowanie 9 porcji dania głównego, w którym miał się znaleźć się łosoś, śmietana 31-procentowa i pieprz cytrynowy. Mieli na to 150 minut.

– Brałem udział w preselekcji, czyli wyłanianiu drużyn i uważam, iż poziom umiejętności uczniów rośnie. Metody przygotowań, technika u tych młodych adeptów sztuki kulinarnej jest coraz lepsza – zapewniał Michał Markowicz.

W rywalizacji wzięła udział Oliwia Biernat reprezentująca Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych im. Jana Pawła II w Warszawie. Razem z kolegą przygotowali m.in. łososia z chrupiącą skórką z sosem cytrynowym i sajgonkami warzywnymi z mango.

– Sajgonki są najtrudniejsze, bo wymagają najwięcej pracy. Łosoś nie jest trudny do przyrządzenia, tylko trzeba uważać, żeby go nie przeciągnąć, i żeby był soczysty w środku – mówiła Oliwia

Potrawy młodych ludzi oceniali znani szefowie kuchni, między innymi Kurt Scheller. Jak podkreślał, chętnie bierze udział w konkursach kulinarnych dla uczniów, bo pomagają one młodym ludziom rozwijać kreatywność w kuchni. Jakość potraw chwalił Karol Okrasa.

– Zazdroszczę im trochę świadomości tego, co robią, bo poziom, który sobie narzucili to jest coś absolutnie genialnego. Fajnie jest brać udział w przedsięwzięciach, które mają jakąś wartość, które nie realizowane są tylko po to, żeby się odbyć. To konkurs ogólnopolski, który dla tych młodych ludzi może być przepustką do wielkiego świata – zapewniał Karol Okrasa.

We wtorkowych mistrzostwach brało udział 6 drużyn. Mistrzami Polski zostali Leon Tyrała i Kacper Staszewski, uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach.

Idź do oryginalnego materiału