Jak długo sałatka jarzynowa może stać w lodówce? Zrób to, a wytrzyma choćby tydzień

g.pl 14 godzin temu
Zdjęcie: Fot. istockphoto.com/Kinek00


Co psuje sałatkę jarzynową? Nierzadko zdarza się, iż mimo przechowywania w lodówce, potrawa robi się kwaśna i wodnista. Niewielu wie, iż winne są trzy składniki. To one psują się najszybciej i sprawiają, iż sałatka puszcza wodę. Co zrobić, żeby przedłużyć żywotność tego pysznego dania.
Sałatka jarzynowa to nieodłączny element polskich uroczystości. prawdopodobnie w wielu domach pojawi się też na Boże Narodzenie. Zwykle robimy jej tak dużo, iż zostaje jeszcze na kilka dni. Nie jest to problem, o ile będziemy ją dobrze przechowywać. Z uwagi na dużą ilość majonezu, sałatka powinna być przechowywana w lodówce. Mało kto jednak wie, ile czasu może tam spędzić. Sprawdź to, jeżeli nie chcesz zastać na stole niemiłej niespodzianki.

REKLAMA







Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego



Po jakim czasie psuje się sałatka jarzynowa? Nie dodawaj tych składników
Wiele osób nie może sobie wyobrazić świątecznego stołu bez sałatki jarzynowej. Nie bez powodu to jedno z ulubionych dań Polaków. Jej przygotowanie jest bardzo proste, bowiem składa się tylko z kilku rodzajów warzyw, majonezu i przypraw. Choć są to smaczne składniki, to jednak charakteryzują się krótką datą przydatności do spożycia. Szczególnie trzeba uważać na majonez, który już po jednym dniu złego przechowywania może się zepsuć. jeżeli nie lubisz marnowania żywności i chcesz, by sałatka starczyła na dłużej niż jeden dzień, lepiej sprawdź, jak długo można ją trzymać w lodówce. Mało kto wie, iż ten termin różni się w zależności od sposobu przygotowania sałatki. Za szybkie psucie się dania odpowiada głównie majonez, ogórki kiszone i cebula. Warzywa te mogą puszczać wodę, przez co majonez skwaśnieje. Cała potrawa będzie nadawać się wówczas do wyrzucenia. Nie oznacza to jednak, iż powinniśmy zrezygnować z tych składników.
Zobacz też: Barszcz mojej babci zawsze ma idealny kolor. Jej sekret? Dodaje ten jeden składnik


Ile może leżeć sałatka jarzynowa w lodówce? Pamiętaj o tym przed podaniem
Aby przedłużyć żywotność sałatki jarzynowej, wystarczy nie dodawać od razu cebuli, ogórków i majonezu, tylko zrobić to dopiero przed wyłożeniem na stół. Ponadto, jeżeli chcemy, aby danie wystarczyło na kilka dni, nie podawajmy go w jednej dużej misce, a w kilku mniejszych. Każda z nich powinna być przeznaczona na inny dzień i zawierać same warzywa. Wówczas na chwilę przed podaniem można dodać odpowiednią ilość majonezu i pozostałych składników. Tak przygotowaną sałatkę będzie można trzymać w lodówce choćby przez tydzień




Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału