Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia? Poznaj niezawodne triki. Zobacz, jak uniknąć przebarwień na drewnie i zniwelować brzydki zapach

stronakuchni.pl 1 rok temu
Drewniane deski do krojenia królują w naszych kuchniach od lat. Nie tylko przygotowujemy na nich jedzenie, ale również serwujemy sery, wędliny, oliwki i inne drobne przekąski. Sprawdź, jak prawidłowo czyścić drewnianą deskę i co zrobić, żeby zachowała nienaganny wygląd i służyła nam jak najdłużej.

Spis treści

  • Pierwsze użycie drewnianej deski do krojenia. Impregnacja to podstawa
  • Czyszczenie drewnianej deski do krojenia. Sprawdź, jak pozbyć się intensywnych zapachów
  • Trudne zabrudzenia. Zobacz, jak sprytnie wyczyścić deskę do krojenia z drewna dzięki sody oczyszczonej

Pierwsze użycie drewnianej deski do krojenia. Impregnacja to podstawa

Zanim pierwszy raz wykorzystamy w kuchni nową deskę do krojenia, najpierw powinniśmy ją zaimpregnować. Najlepiej do tego celu wykorzystać lekko podgrzany olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. W całą powierzchnię drewna dokładnie wcieramy tłuszcz roślinny dzięki miękkiej ściereczki, pędzelka lub ręcznika papierowego nasączonych w impregnacie, a ewentualny nadmiar tłuszczu usuwamy.

Podpowiadamy, jak zadbać o deskę z drewna, żeby była higieniczna, długo nam służyła i zachowała nienaganny wygląd. hudsoncrafted/Pixabay.com

Po kilku minutach, gdy olej lub oliwa się wchłonie, płuczemy drewnianą deskę w ciepłej wodzie i wycieramy do sucha. Natłuszczona powierzchnia jest odporna na przebarwienia i wnikanie zanieczyszczeń. Impregnację deski warto wykonywać cyklicznie, najlepiej co 2-3 tygodnie.

Pierwsze użycie drewnianej deski do krojenia. Impregnacja to podstawa

Zanim pierwszy raz wykorzystamy w kuchni nową deskę do krojenia, najpierw powinniśmy ją zaimpregnować. Najlepiej do tego celu wykorzystać lekko podgrzany olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. W całą powierzchnię drewna dokładnie wcieramy tłuszcz roślinny dzięki miękkiej ściereczki, pędzelka lub ręcznika papierowego nasączonych w impregnacie, a ewentualny nadmiar tłuszczu usuwamy.

Podpowiadamy, jak zadbać o deskę z drewna, żeby była higieniczna, długo nam służyła i zachowała nienaganny wygląd. hudsoncrafted/Pixabay.com

Po kilku minutach, gdy olej lub oliwa się wchłonie, płuczemy drewnianą deskę w ciepłej wodzie i wycieramy do sucha. Natłuszczona powierzchnia jest odporna na przebarwienia i wnikanie zanieczyszczeń. Impregnację deski warto wykonywać cyklicznie, najlepiej co 2-3 tygodnie.

Idź do oryginalnego materiału