Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia? Poznaj niezawodne triki. Zobacz, jak uniknąć przebarwień na drewnie i zniwelować brzydki zapach
Spis treści
- Pierwsze użycie drewnianej deski do krojenia. Impregnacja to podstawa
- Czyszczenie drewnianej deski do krojenia. Sprawdź, jak pozbyć się intensywnych zapachów
- Trudne zabrudzenia. Zobacz, jak sprytnie wyczyścić deskę do krojenia z drewna dzięki sody oczyszczonej
Pierwsze użycie drewnianej deski do krojenia. Impregnacja to podstawa
Zanim pierwszy raz wykorzystamy w kuchni nową deskę do krojenia, najpierw powinniśmy ją zaimpregnować. Najlepiej do tego celu wykorzystać lekko podgrzany olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. W całą powierzchnię drewna dokładnie wcieramy tłuszcz roślinny dzięki miękkiej ściereczki, pędzelka lub ręcznika papierowego nasączonych w impregnacie, a ewentualny nadmiar tłuszczu usuwamy.
Po kilku minutach, gdy olej lub oliwa się wchłonie, płuczemy drewnianą deskę w ciepłej wodzie i wycieramy do sucha. Natłuszczona powierzchnia jest odporna na przebarwienia i wnikanie zanieczyszczeń. Impregnację deski warto wykonywać cyklicznie, najlepiej co 2-3 tygodnie.
Pierwsze użycie drewnianej deski do krojenia. Impregnacja to podstawa
Zanim pierwszy raz wykorzystamy w kuchni nową deskę do krojenia, najpierw powinniśmy ją zaimpregnować. Najlepiej do tego celu wykorzystać lekko podgrzany olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. W całą powierzchnię drewna dokładnie wcieramy tłuszcz roślinny dzięki miękkiej ściereczki, pędzelka lub ręcznika papierowego nasączonych w impregnacie, a ewentualny nadmiar tłuszczu usuwamy.
Po kilku minutach, gdy olej lub oliwa się wchłonie, płuczemy drewnianą deskę w ciepłej wodzie i wycieramy do sucha. Natłuszczona powierzchnia jest odporna na przebarwienia i wnikanie zanieczyszczeń. Impregnację deski warto wykonywać cyklicznie, najlepiej co 2-3 tygodnie.