Jajka z pieczarkami. Przepis na faszerowane jajka na Wielkanoc. Pyszna przekąska w 15 minut

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Jajka faszerowane pieczarkami to pomysł na pyszną przekąskę na Wielkanoc i nie tylko. Są wyraziste w smaku i pięknie wyglądają udekorowane świeżym szczypiorkiem. Mam dla ciebie prosty, szybki i sprawdzony przepis na takie danie. Przekonaj się, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis na jajka z pieczarkami.

Przepis na jajka faszerowane pieczarkami

czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja na 10 przekąsek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 250 g pieczarek,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypiorek do dekoracji,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Zobacz także: Jajka faszerowane łososiem, najlepszy przepis na ekspresowe śniadanie wielkanocne. Zrobisz w 5 min. Smakują obłędnie

Jak zrobić jajka faszerowane pieczarkami?

  1. Pieczarki umyj, obierz i drobno posiekaj. Możesz to zrobić bardzo gwałtownie dzięki malaksera kuchennego.
  2. Podsmaż pieczarki na patelni z olejem i masłem.
  3. Jajka przekrój na pół, wyjmij delikatnie żółtka i przełóż do miseczki.
  4. Dodaj do żółtek pieczarki, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj całość widelcem, by rozdrobnić żółtka.
  5. Nadziej pieczarki farszem.
  6. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Posyp nim faszerowane pieczarki.

Sprawdź także: Jajka faszerowane awokado na Wielkanoc. Przepis na przystawkę. Sprawdź sposób na zdrowszą przekąskę na świątecznym stole

Jajka faszerowane pieczarkami. Przepis na jajka z pieczarkam...

+10 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału