Jajka w wiosennym sosie. Przepis na szybką przekąskę na Wielkanoc. Pyszne danie, które zachwyci Twoich gości

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Na Wielkanoc warto przygotować szybkie, smaczne i sprawdzone przekąski, które zachwycą gości. Proponuję przepis na jajka w wiosennym sosie. To pyszna i niezawodna przekąska, której przygotowanie zajmie ci jedynie 15 minut. Zobacz zdjęcia i koniecznie wypróbuj przepis.

Przepis na jajka w wiosennym sosie

czas przygotowania: ok. 15 minut
porcja: na 4 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,
  • 10 rzodkiewek,
  • 1 ogórek,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu.

Zobacz także: Jajka faszerowane pieczarkami. Przepis na jajka z pieczarkami na Wielkanoc. Pyszna przekąska w 15 minut

Jak zrobić jajka w wiosennym sosie?

  1. Wszystkie warzywa umyj i osusz.
  2. Rzodkiewkę i ogórek drobno pokrój. Możesz je gwałtownie posiekać dzięki robota kuchennego.
  3. Posiekaj koperek i szczypiorek. Odrobinę szczypiorku odłóż do dekoracji.
  4. Przełóż wszystkie składniki do miseczki, dodaj majonez, śmietanę, sól i pieprz.
  5. Wymieszaj sos i przełóż na półmisek.
  6. Jajka przekrój na pół i przełóż na półmisek z sosem.
  7. Całość możesz dodatkowo posypać dla dekoracji pozostałym szczypiorkiem.

Zobacz także: Bezkonkurencyjne jajka faszerowane szynką. Przepis na niezawodną przekąskę, która będzie hitem na wielkanocnym stole

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału