W przeszłości dostęp do jedzenia był bardziej ograniczony - ludzie spożywali to, co w danej chwili mieli pod ręką. Były to na przykład jaja kaczek, indyków, gołębi, a także dzikiego ptactwa, żółwi i węży. My jednak nie będziemy poszukiwać tak rzadkich przysmaków i skupimy się na bardziej dostępnych, kurzych jajach, przyrządzając z nich pyszne danie, które stanie się hitem w naszej kuchni.
REKLAMA
Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem
Jajka faszerowane to przeżytek. Przygotuj je w oryginalnych kubeczkach
Aby przygotować jajka w kubeczkach, potrzebujemy cztery jajka ugotowane na twardo, jeden strąk marynowanej papryki, świeżego ogórka i surową paprykę, dwie łyżki serka homogenizowanego, dwie łyżki majonezu oraz szczypior. Musimy również przygotować takie przyprawy jak sól, pieprz i paprykę w proszku.
Od konserwowej papryki odcinamy osiem długich pasków, a pozostałą resztę siekamy na drobne kawałki. Następnie bierzemy ogórka, którego kroimy na cztery jednakowej długości kawałki i wydrążamy miąższ do połowy warzywa. W kolejnym kroku obieramy jajka i z szerszej strony ścinamy im wierzchołki. Teraz bardzo ostrożnie wyjmujemy z nich żółtka, które następnie rozcieramy wraz z serkiem homogenizowanym, solą, pieprzem, posiekaną papryką konserwową oraz papryką w proszku. Gotowym farszem napełniamy wydrążone białka i tak przygotowane jajka ustawiamy w "kubeczkach" z ogórków. Teraz pozostaje nam tylko udekorowanie potrawy paskami papryki, odrobiną majonezu i szczypiorkiem. Co ciekawe, podobne "naczynia" możemy przygotować również z czegoś innego.
Jajka na Wielkanoc w nowym wydaniu. Jak zrobić jajko w kubeczku?
jeżeli lubisz proste przepisy, to możesz także zrobić jajka w szynkowych kubeczkach. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy pięć dużych plastrów szynki, pięć jajek, około czterech łyżek groszku konserwowego, jedną ugotowaną marchew, natkę pietruszki, żelatynę, sól i przyprawę uniwersalną.
Tak, jak w poprzednim przepisie, gotujemy jajka na twardo i ścinamy im wierzchołki. Następnie przygotowujemy żelatynę, w pół litra gorącej wody, według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Doprawiamy ją przyprawą uniwersalną i odstawiamy do stężenia. W kolejnym kroku wkładamy do małych pojemników lub kubeczków plastry szynki i układamy je tak, aby powstał "szynkowy" kubeczek. Odcinamy kawałek marchwi (będzie potrzebna nam do dekoracji), a jej resztę kroimy wraz z końcówkami jajek. Całość razem z groszkiem wkładamy do każdego kubeczka i na to wszystko stawiamy jajka odciętym wierzchem do góry tak, aby było widać żółtka. Wszystko zalewamy tężejącą galaretą i dekorujemy marchwią oraz pietruszką. Gotowe danie odstawiamy w chłodne miejsce i czekamy do całkowitego stężenia. Po zastygnięciu możemy podawać naszym gościom.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.