Jajka w kokilkach z mozzarellą. Przepis na śniadanie. Dobrze znany składnik dodaje im kremowości

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/Dzevoniia/zdjęcie ilustracyjne


Jajka na śniadanie to obowiązkowy przysmak dla wielu smakoszy na rozpoczęcie dnia. o ile nie przepadacie za jajkami sadzonymi, proponujemy wypróbować przepis na jajka z piekarnika. Wystarczy w ceramicznej miseczce zapiekać jajka z ulubionymi składnikami. Zobacz przepis na jajka w kokilkach.

Jajka w kokilkach z mozzarellą – przepis ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 20 g liści młodego szpinaku,
  • 4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 30 g mozzarelli,
  • 2 suszone pomidory z zalewy,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 5 g suszonego oregano,
  • do podania: 5 g natki pietruszki, świeżej bazylii, szczypiorku.

Jak zrobić jajka w kokilkach?

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek należy obrać, posiekać i obsmażyć na rozgrzanej patelni razem z suszonymi pomidorami.
  2. Następnie należy dodać świeże liście szpinaku i smażyć do momentu, aż zmniejszą objętość.
  3. Wszystkie składniki należy doprawić pieprzem i suszonym oregano.
  4. Cztery kokilki należy wysmarować masłem, następnie rozłożyć w nich farsz ze szpinakiem.
  5. Położyć po łyżce śmietany lub jogurtu greckiego. Na wierzchu należy umieścić rozbite jajko.
  6. Następnie obok jajka należy położyć plastry mozzarelli.
  7. Kokilki należy wstawić do żaroodpornego naczynia, wlać do naczynia wrzątek do połowy wysokości.
  8. Tak przygotowane naczynie należy wstawić do nagrzanego piekarnika do 190° Celsjusza i zapiekać przez 10 minut.
  9. Jajka w kokilkach są gotowe, gdy białko jest ścięte, a żółtka płynne.

Sposób podania

Przed podaniem jajek w kokilkach proponujemy posypać je posiekaną natką pietruszki, listkami bazylii lub szczypiorkiem. Jajka w kokilach świetnie smakują z dodatkiem podsmażonej kiełbasy, plastrów boczku lub szynki. Ponadto formą kokilki może być także wydrążona bułka. Takie jajko w bułce ma przewagę nad tym w kokilce, gdyż można zjeść naczynie, w którym przyrządzono śniadanie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału