Jajka w kokilkach z mozzarellą – przepis ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jajka,
- 20 g liści młodego szpinaku,
- 4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 30 g mozzarelli,
- 2 suszone pomidory z zalewy,
- 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 5 g suszonego oregano,
- do podania: 5 g natki pietruszki, świeżej bazylii, szczypiorku.
Jak zrobić jajka w kokilkach?
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek należy obrać, posiekać i obsmażyć na rozgrzanej patelni razem z suszonymi pomidorami.
- Następnie należy dodać świeże liście szpinaku i smażyć do momentu, aż zmniejszą objętość.
- Wszystkie składniki należy doprawić pieprzem i suszonym oregano.
- Cztery kokilki należy wysmarować masłem, następnie rozłożyć w nich farsz ze szpinakiem.
- Położyć po łyżce śmietany lub jogurtu greckiego. Na wierzchu należy umieścić rozbite jajko.
- Następnie obok jajka należy położyć plastry mozzarelli.
- Kokilki należy wstawić do żaroodpornego naczynia, wlać do naczynia wrzątek do połowy wysokości.
- Tak przygotowane naczynie należy wstawić do nagrzanego piekarnika do 190° Celsjusza i zapiekać przez 10 minut.
- Jajka w kokilkach są gotowe, gdy białko jest ścięte, a żółtka płynne.
Sposób podania
Przed podaniem jajek w kokilkach proponujemy posypać je posiekaną natką pietruszki, listkami bazylii lub szczypiorkiem. Jajka w kokilach świetnie smakują z dodatkiem podsmażonej kiełbasy, plastrów boczku lub szynki. Ponadto formą kokilki może być także wydrążona bułka. Takie jajko w bułce ma przewagę nad tym w kokilce, gdyż można zjeść naczynie, w którym przyrządzono śniadanie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: