Jajka po wiedeńsku – przepis podstawowy
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
- 1 jajko,
- 5 g masła,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- opcjonalnie: 5 g fety,
- 2 kromki chleba,
- 10 ml oleju.
Jak zrobić jajka po wiedeńsku?
Przygotowanie:
- Jajko wbij do grubej szklanki, tak aby żółtko pozostało w całości.
- Jajko należy doprawić solą i pieprzem oraz zimnym masłem.
- W głębokim rondelku należy zagotować wodę.
- Do garnka gotującego się na małym ogniu trzeba wstawić szklankę z jajkiem.
- Jajka po wiedeńsku należy gotować około 7-10 minut. Białko ma być ścięte, a żółtko pozostać płynne.
- W tym czasie dwie kromki chleba trzeba przekroić skośnie i położyć na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.
- Gotowe jajka po wiedeńsku należy wyjąć z wody i posypać pokruszoną fetę.
- Jajka po wiedeńsku należy podawać z grzankami.
Zobacz także: Jajka w kokilkach z mozzarellą. Przepis na śniadanie. Dobrze znany składnik dodaje im kremowości
Dodatki do jajka po wiedeńsku
Domowe jajka po wiedeńsku to prawdziwy rarytas. Pesto z jarmużu lub liście świeżej bazylii będą znakomitym akcentem smakowym i kolorystycznym. Do jajek po wiedeńsku można dodać także odrobinę pasty z papryki albo sos czosnkowy. Znakomicie sprawdzają się także kawałki suszonych pomidorów lub pasta ajwar.
Czytaj także: Pasta jajeczna jak z PRL-u. Sprawdzony przepis na kremowe smarowidło. Zobacz sposób na pastę jajeczną jak u mamy
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: