Jajka po wiedeńsku na śniadanie. Przepis na jajko po wiedeńsku w szklance. Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Jajka po wiedeńsku to prosty sposób na przygotowania efektywnego śniadania. Jajka gotuje się w szklance. Gotowe jajko po wiedeńsku charakteryzuje się ściętym białkiem i płynnym żółtkiem. Przed zjedzeniem warto w żółtku zanurzyć kawałki grzanki. Zobacz przepis na apetyczne jajka po wiedeńsku.

Jajka po wiedeńsku – przepis podstawowy

Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 5 g masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • opcjonalnie: 5 g fety,
  • 2 kromki chleba,
  • 10 ml oleju.

Jak zrobić jajka po wiedeńsku?

Przygotowanie:

  1. Jajko wbij do grubej szklanki, tak aby żółtko pozostało w całości.
  2. Jajko należy doprawić solą i pieprzem oraz zimnym masłem.
  3. W głębokim rondelku należy zagotować wodę.
  4. Do garnka gotującego się na małym ogniu trzeba wstawić szklankę z jajkiem.
  5. Jajka po wiedeńsku należy gotować około 7-10 minut. Białko ma być ścięte, a żółtko pozostać płynne.
  6. W tym czasie dwie kromki chleba trzeba przekroić skośnie i położyć na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.
  7. Gotowe jajka po wiedeńsku należy wyjąć z wody i posypać pokruszoną fetę.
  8. Jajka po wiedeńsku należy podawać z grzankami.

Zobacz także: Jajka w kokilkach z mozzarellą. Przepis na śniadanie. Dobrze znany składnik dodaje im kremowości

Dodatki do jajka po wiedeńsku

Domowe jajka po wiedeńsku to prawdziwy rarytas. Pesto z jarmużu lub liście świeżej bazylii będą znakomitym akcentem smakowym i kolorystycznym. Do jajek po wiedeńsku można dodać także odrobinę pasty z papryki albo sos czosnkowy. Znakomicie sprawdzają się także kawałki suszonych pomidorów lub pasta ajwar.

Czytaj także: Pasta jajeczna jak z PRL-u. Sprawdzony przepis na kremowe smarowidło. Zobacz sposób na pastę jajeczną jak u mamy

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału