Nazwa jajek po wiedeńsku najprawdopodobniej nie przywędrowała ze stolicy Austrii. Najprawdopodobniej restauracje i kawiarnie w dwudziestoleciu międzywojennym zaczęły stosować tę nazwę dla podkreślenia eleganckiego charakteru lokalu oraz tym samym podkreślano umiejętności kucharza. W tamtym czasie jajko po wiedeńsku serwowano z filiżanką czarnej kawy i kromkami chleba lub bagietki. Warto wiedzieć, iż jajko po wiedeńsku jest łatwiejsze do zrobienia niż jajko w koszulce lub jajka po turecku. Poradzą sobie z nim choćby osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni. Zobacz, jak zrobić jajka po wiedeńsku.
Jajka po wiedeńsku – klasyczne śniadanie z jajkiem w szklance. Prosto, efektownie i pysznie! Świetnie smakuje z chrupiącymi grzankami
Jajka po wiedeńsku – przepis podstawowy
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
- 1 jajko,
- 5 g masła,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- opcjonalnie: 5 g fety,
- 2 kromki chleba,
- 10 ml oleju.

Strapatsada – grecka jajecznica z pomidorami i fetą. Wypróbuj prosty przepis
Strapatsada, czyli grecka jajecznica z pomidorami i fetą, to prosty i aromatyczny sposób na przeniesienie się choć na chwilę do słonecznej Grecji. Idealna na śniadanie, brunch albo lekką kolację. To d...

Jak zrobić jajka po wiedeńsku?
Przygotowanie:
- Jajko wbij do grubej szklanki, tak aby żółtko pozostało w całości.
- Jajko należy doprawić solą i pieprzem oraz zimnym masłem.
- W głębokim rondelku należy zagotować wodę.
- Do garnka gotującego się na małym ogniu trzeba wstawić szklankę z jajkiem.
- Jajka po wiedeńsku należy gotować około 7-10 minut. Białko ma być ścięte, a żółtko pozostać płynne.
- W tym czasie dwie kromki chleba trzeba przekroić skośnie i położyć na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.
- Gotowe jajka po wiedeńsku należy wyjąć z wody i posypać pokruszoną fetę.
- Jajka po wiedeńsku należy podawać z grzankami.
Zobacz także: Jajka w kokilkach z mozzarellą. Przepis na śniadanie. Dobrze znany składnik dodaje im kremowości
Dodatki do jajka po wiedeńsku
Domowe jajka po wiedeńsku to prawdziwy rarytas. Pesto z jarmużu lub liście świeżej bazylii będą znakomitym akcentem smakowym i kolorystycznym. Do jajek po wiedeńsku można dodać także odrobinę pasty z papryki albo sos czosnkowy. Znakomicie sprawdzają się także kawałki suszonych pomidorów lub pasta ajwar.