Jajka po turecku – przepis z gęstym jogurtem
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 50 g masła,
- 5 g płatków suszonej papryczki chili,
- 10 ml białego octu winnego,
- 8 jajek,
- 300 g gęstego jogurtu greckiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 20 g posiekanego koperku lub natki pietruszki.
Jak zrobić jajka po turecku?
Przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem należy rozpuścić masło i podgrzewać je do momentu, aż stanie się złoto-brązowe i zacznie przyjemnie pachnieć. Następnie należy dodać do niego suszone płatki chili.
- Następnie w oddzielnym garnku z wrzątkiem należy ugotować jajka w koszulce.
- Jajka należy gotować pojedynczo w wodzie z octem winnym na średnim ogniu. Gotowanie jednego jajka zajmuje około 2-3 minuty.
- Gotowe jajka w koszulce należy wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej i odłożyć delikatnie do miski.
- W mniejszym garnku należy połączyć jogurt grecki z posiekanym ząbkami czosnku i solą. Taki sos należy powoli podgrzewać, ale nie dopuścić do wrzenia.
Sposób podania
Podgrzany sos jogurtowy należy podzielić na cztery miski, na nim ułożyć po dwa jajka w koszulce, polać palonym masłem z chili i ozdobić posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki lub listków świeżej kolendry. Jajka po turecku świetnie smakują też z masłem doprawionym mielonym kminem rzymskim. Ważnym składnikiem jest też pasta harrisa, która jest mieszanką chili, czosnku, kminku i kolendry. Jajka po turecku podaje się z pitą lub tureckim chlebkiem pide. Domowe jajka po turecku świetnie smakują z grzankami lub chrupiącą kajzerką.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: