Jajka po turecku z gęstym jogurtem. Przepis na cilbir oczaruje wybrednych smakoszy. Odkryj sposób na aromatyczne śniadanie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/StephanieFrey/zdjęcie ilustracyjne


Jajka na śniadanie nie muszą być monotonne. Proponujemy jajka po turecku, które z powodzeniem urozmaicą codzienne menu. Jajka w koszulkach skąpane są w palonym maśle i podane na gęstym jogurcie. Sprawdź przepis na jajka po turecku z aksamitnym sosem.

Jajka po turecku – przepis z gęstym jogurtem

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 50 g masła,
  • 5 g płatków suszonej papryczki chili,
  • 10 ml białego octu winnego,
  • 8 jajek,
  • 300 g gęstego jogurtu greckiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 20 g posiekanego koperku lub natki pietruszki.

Jak zrobić jajka po turecku?

Przygotowanie:

  1. W garnku z grubym dnem należy rozpuścić masło i podgrzewać je do momentu, aż stanie się złoto-brązowe i zacznie przyjemnie pachnieć. Następnie należy dodać do niego suszone płatki chili.
  2. Następnie w oddzielnym garnku z wrzątkiem należy ugotować jajka w koszulce.
  3. Jajka należy gotować pojedynczo w wodzie z octem winnym na średnim ogniu. Gotowanie jednego jajka zajmuje około 2-3 minuty.
  4. Gotowe jajka w koszulce należy wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej i odłożyć delikatnie do miski.
  5. W mniejszym garnku należy połączyć jogurt grecki z posiekanym ząbkami czosnku i solą. Taki sos należy powoli podgrzewać, ale nie dopuścić do wrzenia.

Sposób podania

Podgrzany sos jogurtowy należy podzielić na cztery miski, na nim ułożyć po dwa jajka w koszulce, polać palonym masłem z chili i ozdobić posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki lub listków świeżej kolendry. Jajka po turecku świetnie smakują też z masłem doprawionym mielonym kminem rzymskim. Ważnym składnikiem jest też pasta harrisa, która jest mieszanką chili, czosnku, kminku i kolendry. Jajka po turecku podaje się z pitą lub tureckim chlebkiem pide. Domowe jajka po turecku świetnie smakują z grzankami lub chrupiącą kajzerką.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału