Jajka po florencku – przepis na śniadanie
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 2 jajka,
- 3 g soli,
- 10 ml octu winnego,
- 5 g masła np.: klarowanego,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 kromki chleba pszennego,
- 20 g liści szpinaku,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Do podania:
- sos holenderski.
Jak zrobić jajka po florencku?
Przygotowanie:
- Do wrzątku z octem i solą należy wrzucić po kolei rozbite jajka. Mieszając łyżką wodę, trzeba ją wzburzyć, aby ułatwić jajku ścięcie białka i pozostawienie płynnego żółtka.
- Gotowe jajko należy wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej i odsączyć na ręczniku papierowym.
- Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Najlepiej sprawdzi się masło klarowane.
- Do masła należy dodać posiekany ząbek czosnku i liście szpinaku.
- Warzywo należy smażyć do momentu, gdy straci połowę objętości.
- Chleb zarumienić na patelni lub w tosterze. Gdy będzie złoto-brązowy można położyć go na talerzu.
- Na chlebie układamy szpinak, jajko w koszulce i oblewamy przygotowanym wcześniej sosem holenderskim.
- Gotowe jajka po florencku można oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Czytaj także: Tajniki idealnego omletu. Patenty na puszyste danie i przepisy na apetyczne omlety zarówno na słodko, jak i na słono
Jajka po florencku, a po benedyktyńsku?
Główna różnica między jajkami po florencku a jajkami po benedyktyńsku polega na użyciu liści szpinaku. W jajkach po florencku nie dodaje się boczku i nie używa się bułki pszennej. W obu wersjach korzysta się z sosu holenderskiego.
Przepisy z jajkami
Na śniadanie lub na kolację warto sięgać po dania z jajek. Świetnie smakują jajka po turecku w sosie pomidorowym albo jajka po wiedeńsku przygotowywane w szklance. Na śniadanie można też zrobić tradycyjną jajecznicę lub słodki omlet cesarski. Na święta wielkanocne proponujemy też zrobić jajka faszerowane łososiem lub sałatkę z jajkami i burakami.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: