Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, do którego przygotowania rozpoczynamy kilka lub kilkanaście dni wcześniej. Staramy się, by na wielkanocnym stole niczego nie zabrakło, tak by każdy z domowników był najedzony do syta. Kupujemy zbyt dużo, o wiele więcej niż zwykle. I już pierwszego dnia po świętach pojawia się problem – co zrobić z potrawami, które zostały? Czy świąteczne pozostałości można mrozić? A jeżeli tak, jak zrobić to mądrze?
Co możesz – zamroź
Na Święta Wielkanocne kupujemy ogromne ilości jedzenia, przygotowujemy wiele potraw, których koniec końców nie jesteśmy w stanie zjeść. Co zrobić z jedzeniem, które pozostało? Większość dań czy produktów możemy zamrozić, ale warto pamiętać o kilku zasadach. Produkty, które schowamy do zamrażarki powinny być jak najlepszej jakości – mrożenie nie poprawi ich jakości. jeżeli coś nie jest już pierwszej świeżości, rezygnujemy z mrożenia.
Co możemy zamrozić?
- Pieczywo
- Niektóre warzywa np. fasolkę, marchewkę
- Niektóre owoce np. truskawki
- Ryby
- Grzyby
- Kruche ciasto, babkę drożdżową, sernik, mazurek
- Niektóre gotowe dania np. zupy
Czego nie możemy zamrozić?
- Całych świeżych jajek, jajek ugotowanych
- Warzyw z dużą zawartością wody np. ogórków
- Owoców z dużą zawartością wody np. winogron
- Potraw zawierających żelatynę np. ryby w galarecie
- Śmietany i majonezu
Świeże jajka, które zostały po świętach można zamrozić, ale pod jednym warunkiem – żółtko i białko osobno. Z białka możemy przygotować bezę, a z żółtko bez obaw możemy wykorzystać do przygotowania kremu do ciasta.
Została ci duża ilość ryby w galarecie? W takim przypadku rybę obierz z galarety i we właściwym pojemniku schowaj do zamrażalnika.
A co z sałatką jarzynową?
Sałatka jarzynowa pojawia się na większości wielkanocnych stołów. Co zrobić, gdy domownicy nie zjedli jej tyle, ile przygotowaliśmy? Niestety, tej z majonezem nie możemy zamrozić, dlatego już teraz warto znaleźć na to sposób. Pokrojone warzywa trzymamy w zamkniętym pojemniku i dopiero przed wyłożeniem na świąteczny stół, mniejsze porcje mieszamy z majonezem lub sosem. Warzywa, które zostały, bez problemu można zamrozić, a później wykorzystać np. do przygotowania zupy.
O czym pamiętać podczas mrożenia?
Większe kawałki ciasta czy pieczywa warto poporcjować. Produkty mrozimy w specjalnych, dedykowanych do mrożenia pojemnikach lub torebkach. Na etykiecie każdego opakowania zapisujemy datę zamrożenia, a także datę wyjęcia produktu, której nie można przekroczyć. Dzięki temu zapanowanie nad produktami znajdującymi się w zamrażalniku będzie łatwiejsze.
Wszystkie produkty rozmrażamy w naturalnych temperaturach, nie wkładamy do kuchenki mikrofalowej czy piekarnika.