Jajka dają wiele kulinarnych możliwości, a w kuchni warto eksperymentować. Na wielkanocny stół przygotuj więc jajka faszerowane w wersji pastelowej według receptury Katarzyny Bosackiej – specjalistki od racjonalnych zakupów oraz zdrowych, niedrogich i łatwych do przygotowania dań.
Ten przepis nie jest pracochłonny, do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników, ale efekt będzie piorunujący. jeżeli jeszcze nigdy go nie próbowałeś, koniecznie przygotuj pastelowe jajka na nadchodzącą Wielkanoc. Warto dodać, iż jednym z dodatków w ich recepturze jest cenna dla zdrowia kurkuma. O jej adekwatnościach przeczytasz tu: Najzdrowsze przyprawy świata, każdy powinien używać ich w kuchni. Zupełnie ich nie doceniamy
Jajka faszerowane Katarzyny Bosackiej – przepis
Składniki:
- 6 jaj ugotowanych na twardo
- 6 łyżek serka śmietankowego
- łyżka kremowego sera pleśniowego
- łyżeczka majonezu
- trzy łyżki natki pietruszki
- 4 suszone pomidory
- szczypta kurkumy
Przygotowanie:
- Jajka obierz, przekrój na pół. Wyjmij żółtka i obetnij lekko spody białek, by nie „tańczyły” na talerzu.
- Z dwóch łyżek serka, sera pleśniowego i posiekanej natki przygotuj pierwszą pastę. Możesz rozetrzeć ją na gładko widelcem lub użyć blendera manualnego.
- Z kolejnych dwóch łyżek serka oraz pokrojonych suszonych pomidorów zrób w taki sam sposób pastę pomidorową.
- Do pasty żółtej użyj żółtek, majonezu, 2 łyżek serka i szczypty kurkumy.
- Białka wypełnij pastami, podawaj sauté lub udekorowane posiekanym szczypiorkiem.