Jajka faszerowane suszonymi pomidorami na Wielkanoc. Wypróbuj przepis na niecodzienną przystawkę na święta. Fani pomidorów będą wniebowzięci

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/shashkina/zdjęcie ilustracyjne


Jajka faszerowane na różne sposoby to obowiązkowa przystawka na świątecznym stole. Wśród dań, które z pewnością odmienią tradycyjny poczęstunek, są jajka faszerowane suszonymi pomidorami. Dzięki nim nadzienie do jajek na długo zapada w pamięć. Podpowiadamy łatwy przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami.

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami – smaczny przepis

Liczba porcji: 10 sztuk.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo,
  • 4 suszone pomidory w oleju,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu greckiego,
  • 3 g świeżo zmielonego pieprzu,
  • 5 g posiekanej natki pietruszki.

Opcjonalnie:

  • 4 czarne oliwki,
  • szczypta soli.

Jak zrobić jajka faszerowane suszonymi pomidorami?

Przygotowanie:

  1. Wcześniej ugotowane i wystudzone jajka na twardo należy przekroić na pół.
  2. Ze środka należy wydrążyć żółtko i wymieszać je z majonezem, jogurtem greckim, posiekanymi suszonymi pomidorami.
  3. Do smaku farsz z suszonych pomidorów można doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  4. Całość należy dokładnie wymieszać przy pomocy widelca albo zmiksować blenderem na gładką masę.
  5. Do wydrążonych połówek jajek należy kłaść łyżeczką lub rękawem cukierniczym odpowiednią ilość farszu.
  6. Na wierzchu jajek faszerowanych suszonymi pomidorami można położyć posiekane czarne oliwki oraz listki natki pietruszki.

Czytaj także: Jajka w sosie chrzanowym przywołują wspomnienia z dzieciństwa. To prosty pomysł na wielkanocną przekąskę

Sposób podania

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami świetnie smakuję serwowane ze świeżymi ziołami. Najpopularniejsze z nich to świeża natka pietruszki, posiekany szczypiorek, a także listki bazylii lub kolendry. Farsz z suszonych pomidorów można także połączyć z odrobiną słonego sera feta. Nada on zwartej konsystencji i dodatkowo doprawi nadzienie. W takim przypadku warto zrezygnować z dodatku soli i polegać na naturalnym smaku sera. Ciekawym składnikiem dodającym smaku nadzieniu będzie szynka. Dzięki temu jajka faszerowane szynką i suszonymi pomidorami przypadną do gustu miłośnikom wędlin.

Jajka faszerowane inaczej

Warto pamiętać, iż jajka faszerowane mogą przybierać najróżniejsze odsłony. Szczególnie polecamy tradycyjne jajka faszerowane pieczarkami. Wyrazisty smak pieczarek świetnie łączy się z domowym majonezem. Miłośnikom ryb pod każdą postacią podpowiadamy sposób na jajka faszerowane łososiem. Taka elegancka przystawka będzie znakomicie prezentować się podczas uroczystości rodzinnych lub imprez w gronie znajomych.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału