Jajka faszerowane pieczarkami.

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Poznaj mój sprawdzony przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Idealnie dobrane proporcje nadzienia sprawiają, iż potrawa błyskawicznie znika ze świątecznego stołu. Przygotowanie tego dania zajmie nam naprawdę kilka czasu. Jajka polecam zarówno na Wielkanoc jak i na każdą imprezę.

Składniki.

Jajka przed ugotowaniem z pewnością powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko pękania skorupek. Wyciągam jajka z lodówki 2 godziny przed planowanym gotowaniem. Poniżej składniki na idealne nadzienie do jajek faszerowanych:

  • 8 jajek (średnie lub duże)
  • 400g pieczarek
  • 150g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • pół pęczka natki pietruszki

Do smaku przyprawy

  • szczypta soli
  • 3 szczypty świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

Do dekoracji:

  • garść posiekanego szczypiorku lub ziół

Kaloryczność: około 100 kcal w jednej połówce faszerowanego jajka.

Sposób wykonania.

Jeśli szukasz pysznych jajek faszerowanych pieczarkami, które są przede wszystkim proste i szybkie w przygotowaniu, to polecam ten przepis.
Jajka faszerowane możesz oczywiście przygotować tuż przed śniadaniem wielkanocnym. Są wówczas z pewnością najsmaczniejsze. Ja tak robię w każde święta.

Zanim zacznę przygotowywać farsz, zabieram się za prawidłowe ugotowanie jajek. Jajka muszą być ugotowane na twardo. Nie gotuję ich zbyt długo, gdyż robi się wówczas brzydka, sina obwoluta wokół białka jajka. Zarówno na Wielkanoc jak i na każdą, istotną imprezę gotuję 1 – 2 jajka więcej, niż zamierzam podać na stół. Robię tak dlatego, że:

  • bardzo często jajka pękają podczas gotowania,
  • świeże jajka nie ładnie się obiorą. Takie jajka nie nadają się do faszerowania i podania na świąteczny stół.

Gotuję jajka na twardo.

Jak już wspomniałam, przed gotowaniem wyciągam jajka 2 godziny wcześniej z lodówki lub innego chłodnego pomieszczenia.

Przeczytaj mój poradnik:

ile gotować jajka na twardo?

Ile gotować jajka przepiórcze na twardo?

Za pomocą łyżki delikatnie wkładam jajka o temperaturze do garnka z zimną i osoloną wodą (w zależności od ilości wody około 1 łyżeczki). Dodatek soli dodatkowo minimalizuje pękanie jajek podczas gotowania. Gotuję je na średnim ogniu i od momentu zagotowania, liczę 8 minut (dla jajek średniej wielkości lub około 10 minut dla większych jaj wiejskich).

Ugotowane jajka od razu odcedzam z wrzątku i zalewam zimną wodą. Jajka nie mogą leżeć zbyt długo w wodzie, ponieważ będą sprawiać problem przy obieraniu. W przypadku tej potrawy ważne jest, aby jajka były ładne i równe.

Jajka po ostudzeniu obieram i delikatnie przekrawam wzdłuż na pół. Żółtka wyciągam i wrzucam do osobnej miseczki.

Ile gotować jajka przepiórcze?

Przygotowuję farsz do jajek.

Pieczarki dokładnie myję pod bieżącą wodą, odcedzam i osuszam. Następnie kroję w plasterki. Obieram cebulę i drobno siekam. Ząbek czosnku przeciskam przez praskę lub siekam drobno.

Na patelni wlewam 3 łyżki oleju i na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu szklę posiekaną cebulkę. Następnie wrzucam pieczarki i smażę, aż się zarumienią, co jakiś czas mieszając. Pod koniec szklenia dodaję posiekany 1 ząbek czosnku, szczyptę soli oraz 3 szczypty świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Czas szklenia bez przykrycia trwa około 15 minut.

Zdejmuję patelnię z ognia i odstawiam do ostudzenia. Ostudzone warzywa wraz z natkę pietruszki drobno siekam. Możesz oczywiście także zmielić na maszynce do mięsa. Dodaję rozgniecione dzięki widelca żółtka, wrzucam 2 łyżki majonezu. jeżeli uznasz, iż farsz jest za suchy, dodaj więcej majonezu.

Puste połówki białek jajek wypełniam przygotowanym nadzieniem. dzięki łyżeczki delikatnie nakładam i dociskam farsz z pieczarek.

Jajka faszerowane pieczarkami układam na talerzu. Możesz je udekorować świeżym szczypiorkiem lub ziołami.

Jeśli szukasz innych propozycji na jajka faszerowane to koniecznie sprawdź:

Jajka faszerowane tuńczykiem i ogórkiem kiszonym

Jajka faszerowane łososiem wędzonym i chrzanem

Idź do oryginalnego materiału