Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz 5 niezawodnych przepisów na pyszne i szybkie przekąski z jajek. Będą hitem na świątecznym stole

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk/Katarzyna Puczyńska


Masz ochotę na jajka faszerowane na Wielkanoc? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. Polecamy 5 niezawodnych przepisów na jajka z farszem, które są łatwe i szybkie do wykonania. To m.in. jajka nadziewane łososiem lub pieczarkami. Takie przekąski nie tylko są smaczne, ale i pięknie prezentują się na świątecznym stole. Sprawdź i wypróbuj nasze przepisy.

Czym faszerować jajka?

Jajka faszerowane to popularna przekąska, bardzo często podawana na święta wielkanocne. Można je przygotować z wieloma dodatkami. Polecamy np.

  • jajka faszerowane szynką,
  • jajka faszerowane pieczarkami,
  • jajka faszerowane łososiem,
  • jajka faszerowane awokado,
  • jajka faszerowane suszonymi pomidorami.

Pysznie smakują także jajka faszerowane tuńczykiem. Wystarczy odsączyć tuńczyka z oleju i wymieszać z żółtkami jajek ugotowanymi na twardo, posiekanym szczypiorkiem, pokrojoną rzodkiewką i majonezem.

Oto 12 przepisów na wyjątkowe przekąski na Wielkanoc. Zaskoczysz nimi gości

Zastanawiasz się czym zaskoczyć gości na święta wielkanocne? Szukasz pomysłu na szybkie przekąski na Wielkanoc? Zebraliśmy dla ciebie najlepsze pomysły na takie pyszne potrawy. To m.in. wiosenne…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić farsz do jajek faszerowanych?

Przygotowując przekąski na Wielkanoc, warto sięgnąć po szybkie i sprawdzone przepisy np. po jajka faszerowane. Można je przygotować niemal błyskawicznie. O ich wyjątkowym smaku decyduje farsz. Jak go zrobić? Zobacz nasze wskazówki.
Farsz do jajek faszerowanych:

  1. Ugotuj jajka na twardo, wystudź i obierz.
  2. Następnie przekrój jajka na połówki i wyjmij delikatnie żółtka do oddzielnej miseczki.
  3. Dodaj do żółtek wybrane składniku farszu np. szynkę, rzodkiewkę czy łososia.
  4. Dopraw farsz odrobiną majonezu, solą i pieprzem. Wymieszaj.
  5. Nadziej pozostawione połówki jajek przygotowanym farszem.

Farsz do jajek można doprawić także chrzanem, ostrą musztardą lub przyprawą curry - wystarczy wymieszać żółtka z majonezem, solą, pieprzem i odrobiną przyprawy. Takie jajka curry mają piękny kolor i smakują wyśmienicie. Podając je na półmisku, warto zadbać o świąteczną dekorację. Świetnie sprawdzi się posiekany szczypiorek, plasterki rzodkiewki, natka pietruszki czy rzeżucha.

Wyśmienite sosy do jajek. Zobacz 5 najlepszych przepisów. Zaskoczysz nimi gości

Szukasz pomysłu na przekąskę z jajek na Wielkanoc? Mamy dla ciebie listę niezawodnych przepisów na smaczne i łatwe do przygotowania sosy do jajek na twardo. To m.in. sos tatarski, sos holenderski i…

Katarzyna Puczyńska

Co zrobić z jajek? Przekąski wielkanocne

Jajka to symbol nowego życia, dlatego tradycyjnie bardzo często goszczą na wielkanocnym stole. Można przygotować z nich pyszne przekąski. Świetnie smakują jajka podane w sosie wiosennym z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną lub jajka w sosie chrzanowym.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie także sałatki z jajkiem:

  • sałatka z jajkiem i kiełbasą, z powodzeniem może konkurować z tradycyjną sałatką jarzynową,
  • błyskawiczna sałatka jajeczna z rzodkiewką i szczypiorkiem,
  • efektowna sałatka z tuńczykiem i jajkiem, podana na półmisku.

Polecamy także: Delikatna warstwowa sałatka łabędzi puch z jajkami, szynka i kapustą pekińską. Zachwyca wyglądem i smakiem

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału