Jajka faszerowane łososiem wędzonym i chrzanem

ania-gotuje.pl 3 lat temu

Poznaj mój sprawdzony przepis na wyraziste w smaku, pięknie udekorowane jajka faszerowane łososiem wędzonym i chrzanem. Potrawa świetnie smakuje i bardzo gwałtownie znika ze stołu. Zobacz jak ze zwykłych składników, wyczarować smaczną potrawę wielkanocną lub przekąskę na imprezę. Sprawdź także moje 5 wskazówek.

Składniki:

Jajka przed gotowaniem powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu unikniesz pękania skorupek podczas gotowania. zwykle wyjmuję jajka z lodówki na 2 godziny przed gotowaniem. Jajka nie mogą być za świeże (dotyczy wiejskich jaj, sklepowe zanim trafia na nasz stół mają już ponad tydzień czasu), ponieważ będą się źle obierały.

Farsz do jajek może być dowolny, ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia oraz zawartość lodówki :-). Dziś mam dla Was propozycję nadzienia z łososia i chrzanu. Jajka dzięki pomarańczowemu kolorowi łososia pięknie wyglądają i smakują wyśmienicie. Są aromatyczne i syte. Z pewnością Wam posmakują!

  • 8 jajek (średnich lub większych)
  • 125g wędzonego łososia
  • 2 lub 3 łyżki chrzanu (zależy od ostrości oraz naszych smaków)
  • 2 łyżki majonezu (koniecznie dobrej jakości)
  • 1 łyżka musztardy
  • sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • do dekoracji: świeży koperek lub szczypiorek

Kaloryczność 1 połówki jajka faszerowanego: około 100 kcal.

Sposób wykonania jajek faszerowanych łososiem.

Jeśli szukasz sprawdzonego pomysłu na jajka faszerowane wędzonym łososiem i chrzanem, który są prosty i szybki w przygotowaniu, to zdecydowanie polecam ten przepis.

Gotuje jajka na twardo.

Zanim przystąpię do wykonywania potrawy, potrzebuję ugotowanych na twardo jajek :-). W tym celu wyciągnięte 2 godziny wcześniej z lodówki jajka, wkładam do garnka z osoloną i zimną wodą. Dodatek soli zapobiega pękaniu jajek. Gotuję na średnim ogniu. Uwaga na zbyt dużym ogniu jajka mają tendencję do pękania. Średniej wielkości jajka gotuję około 8 minut od czasu zagotowania się wody. Dla większych jajek czas gotowania wynosi do 10minut. Nie gotuj jajek dłużej, ponieważ mogą mieć nieapetyczną, siną obwolutę wokół białka. Ugotowane na twardo jajka odcedzam i zalewam zimną wodą. Następnie obieram je ze skorupki, przekrawam wzdłuż na pół. Delikatnie dzięki łyżeczki oddzielam ugotowane żółtka z połówek białek.

Na istotną imprezę z określoną ilością gości zalecam ugotować o 2 jajka więcej, na wypadek gdyby któreś pękło podczas gotowania lub brzydko się obrało po ugotowaniu.

Ile gotować jajka przepiórcze?

Przygotowuje farsz do jajek.

Ze 125g wędzonego łososia około 25g odkładam na bok do dekoracji, a pozostałe 100g drobno siekam nożem i umieszczam w miseczce. Żółtka z ugotowanych jajek rozgniatam dzięki widelca i dodaję do posiekanego łososia.
Dodaję 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę musztardy i doprawiam do smaku przyprawami. Na sam koniec dodaję 2 łyżki chrzanu. Całość mieszam i próbuję, jeżeli zajdzie potrzeba smakowa to dodaję jeszcze 1 łyżkę chrzanu i przypraw do smaku. Farsz jest tak pyszny, iż można go zajadać samego ze smakiem.

Tak przygotowanym farszem, delikatnie dzięki łyżeczki napełniam połówki z białek, tak aby miały górkę z nadzienia, jak na załączonych zdjęciach. Każde faszerowane jajko dekoruję paskami z kawałka łososia (odłożone 25g) oraz świeżym koperkiem lub szczypiorkiem. Jajka faszerowane sprawdzą się nie tylko na świąteczny stół, ale także jako codzienne śniadanie.

Tak przygotowane jajka faszerowane łososiem podaję na stół lub przechowuję w lodówce pod szczelnym przykryciem (uwaga na stole dość gwałtownie wysycha). Są to zdecydowanie najsmaczniejsze jajka faszerowane z łososiem i chrzanem, bez których nie wyobrażam sobie wielu rodzinnych świąt oraz imprez.

Wskazówki.

Przygotowanie farszu, jeżeli oczywiście masz wprawę, możesz zacząć w trakcie gotowania jajek. Przyspieszy to z pewnością czas przygotowania potrawy.

Jajka faszerowane łososiem i chrzanem możesz oczywiście przygotować wcześniej np 1-2 dni. Wystarczy, iż farsz oraz oddzielnie ugotowane białka jajek, umieścisz w szczelnym pojemniku i przechowasz w lodówce. W dniu podania wystarczy jedynie nałożyć farsz na ugotowane połówki jajek i podać na stół.

Do farszu możesz także dodać odrobinę soku z cytryny dla poprawy smaku.

Zamiast majonezu, możesz oczywiście użyć jogurtu naturalnego. Potrawa będzie wówczas z pewnością mniej kaloryczna i lżejsza 🙂

Nadzienie z farszu możemy także blenderować. Należy wszystkie składniki: ugotowane żółtka, łososia, majonez, musztardę, chrzan, przyprawy, umieścić w misce i za przy pomocy blendera przygotować jednolitą, gładką masę. Powstałą masę dzięki łyżeczki umieszczam w ugotowanych białkach. Jajka faszerowane wyglądają wówczas jak nadziane ziemniaczanym pure. jeżeli masz na wyposażeniu swojej kuchni szprycę do nadziewania, to za jej pomocą z wykorzystaniem przystawki w kształcie gwiazdki, wyciśnij porcję pasty na połówki z białek. Tak przygotowane jajka faszerowane wyglądają wyjątkowo i odświętnie. W sam raz na wielkanocny stół lub imprezę (urodziny, imieniny, Sylwestra).

Jeśli szukasz innych propozycji na jajka faszerowane to koniecznie sprawdź:

Jajka faszerowane z tuńczykiem z puszki i ogórkiem kiszonym

Jajka faszerowane pieczarkami

Idź do oryginalnego materiału