Poznaj jajka faszerowane awokado, które apetycznie prezentują się na wielkanocnym stole. Moja potrawa jest nie tylko smaczna, ale także lekka i delikatna.
Przystawki na wielkanocnym stole to nie tylko jajka faszerowane pieczarkami. Z jajkami świetnie smakuje także awokado. Jestem pewna, iż takie jajka posmakują Twoim gościom 🙂
Liczba porcji: 10.
Czas przygotowania: 10 minut.
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa.
Składniki na jajka faszerowane awokado:
- 5 jajek (średnie L)
- 1 dojrzałe awokado (średnia sztuka około 140 g)
- 2 łyżki majonezu *
- mały pęczek szczypiorku lub pół niedużej cebulki (50 g, biała lub czerwona)
- łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- do smaku sól oraz świeżo zmielony pieprz
- opcjonalnie pół ząbka czosnku
* Zamiast samego majonezu możesz dać pół na pół: 1 łyżkę majonezu oraz łyżkę jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek. Możesz użyć samego jogurtu naturalnego lub samej oliwy z oliwek. Oczywiście nadzienie z majonezu będzie gęstsze niż na bazie samej oliwy.
Sposób wykonania jajek faszerowanych awokado
Do zrobienia potrawy wielkanocnej potrzebować będziemy: garnka do ugotowania jajek oraz miseczka na farsz. Przyda się także blender do roztarcia masy z awokado, jeżeli chcesz jednolita pastę.
Krok 1 gotuję jajka
Jajka gotuję na twardo. Polecam instrukcję ile gotować jajka na twardo!!!, aby żółtko nie miało zielonych obwódek. Następnie odcedzam i studzę zimna wodą.
Gdy ostygną, obieram ze skorupek i przekrawam na pół na kształt łódeczek, jak na załączonych zdjęciach.
Krok 2 – farsz
Gdy jajka się gotują, obieram awokado i przekrawam na pół. Usuwam pestkę i miąższ kroję w kostkę. Pokrojone awokado wrzucam do miski i skrapiam sokiem z cytryny.
Szczypiorek myję, osuszam i drobno siekam. Zamiast małego pęczka szczypiorku możesz dodać pół małej cebuli (białej lub czerwonej). Cebulę należy obrać z łupinek i drobno posiekać. Posiekane wrzucam do miski na farsz.
Z ugotowanych i przekrojonych jajek wyjmuję żółtka i umieszczam w misce z awokado. Dodaję majonez. Posypuję także szczyptą soli i pieprzu. jeżeli lubisz, możesz też dodać rozgniecione pół ząbka czosnku.
Wszystko rozgniatam widelcem i mieszam ze sobą. Możesz też użyć blendera. Wówczas otrzymasz jednolitą pastę. Na koniec sprawdzam smak i ewentualnie dodaję przypraw.
Farsz z awokado do jajek jest już gotowy.
Krok 3 – faszeruję jajka
Na każdą połówkę jajka nakładam czubatą porcję farszu z awokado. Możesz użyć łyżeczki lub rękawa papierniczego. Wierzch jajek faszerowanych awokado możesz udekorować rzeżuchą, szatkowanym szczypiorkiem lub ziołami i polać oliwą z oliwek.
Jajka faszerowane awokado są cudowne w smaku i pięknie wyglądają.
Jeśli zostaje mi trochę pasty z awokado, to smaruję nią kanapkę :-). Życzę smacznego!
Z czym jeszcze podawać jajka faszerowane na wielkanocny stół?
Przystawka sprawdzi się doskonale nie tylko na święta, ale także na imprezy typu: sylwester, andrzejki, imieniny czy urodziny. Jajka faszerowane to istne pole do popisu dla naszej wyobraźni. Na moim blogu znajdziesz takie pomysły jak:
- jajka faszerowane pieczarkami
- jajka faszerowane łososiem wędzonym i chrzanem
- jajka z tuńczykiem z puszki i ogórkiem kiszonym