Jajecznica z kurkami – przepis na sezonowe śniadanie
Czas przygotowania: 15 minut,
liczba porcji: dla 1-2 osób,
stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 jajka,
- 10 ml mleka,
- 1 mała cebula,
- 20 g klarowanego masła,
- 10 g świeżego, posiekanego koperku, natki pietruszki lub tymianku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej.
Jak zrobić jajecznicę z kurkami?
Przygotowanie:
- Świeże kurki należy dokładnie oczyścić z runa leśnego i umyć. Następnie grzyby trzeba pokroić w cienkie plastry.
- Na patelni z grubym dnem na średnim ogniu należy rozpuścić klarowane masło.
- Cebule należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie trzeba smażyć ją na patelni, aż będzie szklista.
- Pokrojone kurki należy dodać do cebuli i smażyć przez 5 minut, aż się zarumienią.
- W miseczce należy roztrzepać jajka z mlekiem do momentu uzyskania jednolitej masy jajecznej.
- Masę jajeczną doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Przed smażeniem jajecznicy należy zmniejszyć ogień pod patelnią i wlać na nią masę jajeczną.
- W trakcie smażenia jajecznica z kurkami powinna być przez cały czas mieszana. Należy ją smażyć tak długo, aż zyska pożądaną konsystencję.
- Przed podaniem jajecznicę z kurkami należy posolić i posypać posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.
Czytaj także: Wyborna tarta z kurkami na cieście francuskim. Przepis na sezonową przekąskę z leśnymi grzybami. Przyrządzisz w 30 minut
Dodatki do jajecznicy z kurkami
Kremową i puszystą jajecznicę z kurkami można wzbogacić o mięsne dodatki. Świetnie sprawdza się pokrojony w kostkę i podsmażony boczek albo plastry wyrazistej w smaku kiełbasy. Gotową jajecznicę z grzybami można podawać z kromkami świeżego chleba z masłem, kajzerki z żółtym serem lub chrupiącej bagietki.
Czytaj także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: