Jajecznica Magdy Gessler zawsze jest puszysta jak chmurka. To zasługa jednego składnika

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: jajecznica Magdy Gessler jest puszysta jak chmurka - Pyszności; foto: Canva


Magda Gessler choćby jajecznicę robi po swojemu! Cóż, to domena każdego kucharza z wieloletnim stażem. Lata doświadczeń pomogły najsłynniejszej polskiej restauratorce dopracować do perfekcji adekwatnie każdą potrawę. Chcesz zobaczyć, co sprawia, iż jajecznica Magdy Gessler jest tak wyjątkowa puszysta? Wszystko wyjaśniamy poniżej!

Magda Gessler nie jest jedyną gwiazdą sceny kulinarnej, która uważa, iż nie ma nic lepszego niż odpowiednio przygotowana jajecznica. Gordon Ramsey również przyrządza to popularne śniadanie według autorskiej receptury. Chociaż ich sposoby przygotowania jajecznicy znacząco się od siebie różnią, to jesteśmy pewni, iż obie smakują doskonale. Warto też zauważyć, iż zarówno Gessler, jak i Ramsey, dodają do „jajówy” ten sam nietypowy składnik: śmietanę.

jajecznica Magdy Gessler jest puszysta jak chmurka – Pyszności; foto: Canva

Jeśli więc poszukujesz sprawdzonego, a jednocześnie oryginalnego przepisu na jajecznicę, to polecamy ten od królowej polskiej gastronomii. My wypróbowaliśmy i musimy przyznać, iż tak smacznej i puszystej jak chmurka jajecznicy nie jedliśmy już od lat. Zajadają się nią wszyscy, i dorośli, i dzieciaki. A pożywne śniadanie przed szkołą to podstawa, prawda?

Jajecznica ze śmietaną według Magdy Gessler

Składniki:

  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • 6 jajek
  • 1 łyżka masła
  • szczypiorek
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz

jajecznica Magdy Gessler zawdzięcza swój smak śmietanie – Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

  1. Plastry boczku pokrój i wytop na suchej patelni. Dodaj do nich odrobinę masła. Podczas smażenia jajecznicy tłuszcz nie osiągnie temperatury dymienia, dlatego możesz użyć zarówno wersji klarowanej, jak i zwykłej.
  2. Jajka wbij do naczynia, dodaj do nich śmietanę i wymieszaj. Sposób przyrządzania jajecznicy przez Magdę Gessler różni się nieco od porad Gordona Ramseya, który jajka wbija bezpośrednio na patelnię.
  3. Wymieszane jajka dopraw solą i pieprzem, a następnie wlej na patelnię. Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając, do momentu, w którym jajecznica osiągnie idealną konsystencję. Spróbuj, w razie potrzeby dodaj jeszcze po szczypcie przypraw. Wyłożoną na talerze jajecznicę udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem. Idealnym dodatkiem będzie świeże i chrupiące pieczywo. Może własnoręcznie przygotowane? Powodzenia!

Zobacz nasz przepis na przepyszną kaszankę z grilla:

Idź do oryginalnego materiału