Jabłko wraca na salony – Światowy Dzień Jabłka w Warce już 28 września!

rdc.pl 1 miesiąc temu

Święto jabłka w Warce – piknik pełen atrakcji

Warecki rynek zamieni się w jabłkową krainę – pachnącą szarlotką, pełną kolorów, smaków i rodzinnej atmosfery. Wydarzenie organizowane przez Stowarzyszenie W.A.R.K.A i Stowarzyszenie Sady Grójeckie to nie tylko zabawa, ale też promocja lokalnego dziedzictwa sadowniczego.

W programie m.in.:

  • pokaz kulinarny z degustacją – jabłko w tradycyjnej i nowoczesnej kuchni,
  • koncert zespołu Poparzeni Kawą Trzy,
  • warsztaty, animacje i strefa dmuchańców dla dzieci,
  • gra terenowa z elementami edukacyjnymi o historii jabłka,
  • Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Grójeckiego,
  • wystawa plenerowa „Historia jabłka w Największym Sadzie Europy”,
  • prezentacja Szlaku Jabłkowego – inspirację do dalszego odkrywania regionu.

„Serce polskiego sadownictwa bije na Mazowszu – w regionie grójecko-wareckim. To nasza polska specjalność, a jednocześnie piękna, żywa historia regionów i rodzin, które od pokoleń prowadzą sady. Dziś tę historię opowiadamy światu coraz pewniejszym głosem” – mówi Magdalena Wrotek-Figarska, Dyrektor Generalna Stowarzyszenia Sady Grójeckie.

„Światowy Dzień Jabłka od pierwszej edycji ma niezmiennie formułę pikniku rodzinnego. Jako organizatorzy dbamy o to, aby każdy – od juniora do seniora – mógł przyjść, zobaczyć, posmakować jabłkowe specjały, jednym słowem ciekawie spędzić niedzielne popołudnie” – dodaje Andrzej Zaręba, społeczny prezes Stowarzyszenia W.A.R.K.A.

Jabłko – polski superowoc

Jabłko to nie tylko smak dzieciństwa – to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera niemal cały alfabet witamin: witaminę C oraz witaminy z grupy B, A, E i K.

Dodatkowo w skórce jabłka znajdują się bardzo silne antyoksydanty, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, wykazują silne działania przeciwzapalne oraz wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej.

Regularne spożywanie jabłek, może zmniejszać ryzyko powstawania wielu groźnych chorób, między innymi: udaru mózgu, cukrzycy typu 2, demencji starczej oraz choroby Alzheimera, astmy oskrzelowej – wylicza Magdalena Wrotek - Figarska – Gryzienie i żucie jabłek stymuluje dziąsła i pobudza wydzielanie śliny, która działa przeciwbakteryjnie i przeciwpróchniczo. Jabłko możemy śmiało nazwać superowocem i powinniśmy spożywać przynajmniej jedno każdego dnia. – podkreśla.

Jabłkowy renesans

Po latach spadków konsumpcji jabłek w Polsce, trend się odwraca. Według badań Kantar Polska, tylko w maju i czerwcu 2025 roku liczba konsumentów wzrosła o 2,4 miliona. Jabłko wraca – i to z przytupem.

Nie przegap! Świętuj z nami Światowy Dzień Jabłka i odkryj, jak wiele dobrego kryje się w tym niepozornym owocu. Bo jabłko to nie tylko smak – to zdrowie, tradycja i wspólnota.

Idź do oryginalnego materiału