IX Konkurs Kulinarne Uczniowskie Inspiracje: Młodzi kucharze na medal

tvs.pl 1 miesiąc temu

W Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu odbyła się dziewiąta edycja Konkursu Kulinarnego Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2025. W kulinarnych zmaganiach wzięło udział szesnaścioro uczestników, którzy rywalizowali w ośmiu dwuosobowych drużynach. Ich zadaniem było przygotowanie dania zasadniczego oraz deseru z wykorzystaniem sera, który mógł być użyty w dowolnej formie.

Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2025 foto: Konrad Słomczyński

Oceny dań podjęło się jury składające się z wybitnych szefów kuchni z renomowanych restauracji regionu. Poziom konkursu był niezwykle wysoki, a uczestnicy zaprezentowali ogromną kreatywność i umiejętności kulinarne.

Organizatorka konkursu, Agnieszka Nawrat, kierownik szkolenia praktycznego CKZiU Sosnowiec, podkreśliła, jak ważne jest to wydarzenie dla młodych adeptów sztuki kulinarnej:

  • „Konkurs Uczniowskie Inspiracje Kulinarne stał się stałym elementem regionalnego środowiska gastronomicznego. Z dużym sukcesem organizujemy go już od 9 lat. Konkurs jest przede wszystkim okazją dla uczestników do rozwoju swoich pasji, szlifowania umiejętności, wymiany doświadczeń i zdrowej rywalizacji. Zwycięzcy i nagrodzeni w naszym konkursie robią teraz kariery w Polsce i na całym świecie. Są szefami kuchni w renomowanych restauracjach, hotelach, na ekskluzywnych statkach i w wielu innych miejscach.”

Laureaci konkursu:

foto: Konrad Słomczyński

🏆 I miejsce: Ewa Żabińska i Bartosz Pastuszak (Zespół Szkół nr 2 im. Wojciecha Korfantego w Jastrzębiu-Zdroju) – ich menu obejmowało ravioli nadziewane serem ricotta ze szpinakiem oraz kaczką z jajem w sosie na bazie gorgonzoli. Na deser przygotowali gruszkę z serem ricotta oraz migdałami na kruszonce w sosie lemon curd z karmelem.

foto: Konrad Słomczyński

🥈 II miejsce: Diana Davydova i Viktoriia Shcherba (Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach) – zaprezentowały ravioli z ricottą w sosie krewetkowym oraz tartaletki z kremem pistacjowo-serowym.

foto: Konrad Słomczyński

🥉 III miejsce: Dominika Nowak i Zuzanna Wrocławek (Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie CKZiU w Sosnowcu) – ich propozycja to polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami i serem, sos gorgonzola, polenta pieczona z serem oraz sernik limonkowy.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom, a zwłaszcza laureatom! Ich dania to dowód na to, iż młode pokolenie kucharzy w Polsce ma ogromny talent i potencjał.

Idź do oryginalnego materiału