Przepis na chlebek naan
czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja: na 8 chlebków
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 400 g mąki pszennej,
- 40 g drożdży,
- 150 g jogurtu naturalnego gęstego,
- 125 ml wody,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżeczka cukru,
- szczypta soli.
Zobacz także: Puszyste bułki drożdżowe z chrupiącą skórką. Idealne pieczywo na śniadanie i nie tylko. Przepis na domowe bułki na kefirze
Jak zrobić chlebki naan?
- W miseczce wymieszaj drożdże z cukrem. Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jogurt naturalny i łyżkę masła klarowanego.
- Wlej drożdże i wyrób ciasto. Ma być gładkie i ładnie odchodzić od brzegów miski.
- Przykryj miskę ściereczką i odstaw na pół godziny, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 8 części.
- Każdą część rozwałkuj na cienki placek, podsypując w razie konieczności mąką.
- Zostaw placuszki na 10 minut, by znów podrosły.
- Smaż chlebki pojedynczo na suchej, mocno rozgrzanej patelni, po dwie minuty z każdej strony.
+14
Zobacz galerię
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: