Indyjski chlebek naan. Przepis na drożdżowe pieczywo, które możesz usmażyć na patelni. Świetnie smakują do curry i dipów

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Chlebki naan to znany przysmak, popularny w kuchni indyjskiej. Tradycyjnie wypieka się je z ciasta drożdżowego, w glinianych piecach. Proponuję przepis na chlebki naan, które możesz usmażyć na suchej patelni. To prostsze niż myślisz! Przekonaj się, jak pysznie smakują i wypróbuj przepis.

Przepis na chlebek naan

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja: na 8 chlebków
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 40 g drożdży,
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego,
  • 125 ml wody,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli.

Zobacz także: Puszyste bułki drożdżowe z chrupiącą skórką. Idealne pieczywo na śniadanie i nie tylko. Przepis na domowe bułki na kefirze

Jak zrobić chlebki naan?

  1. W miseczce wymieszaj drożdże z cukrem. Dodaj ciepłą wodę, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jogurt naturalny i łyżkę masła klarowanego.
  3. Wlej drożdże i wyrób ciasto. Ma być gładkie i ładnie odchodzić od brzegów miski.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na pół godziny, aż podwoi swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 8 części.
  6. Każdą część rozwałkuj na cienki placek, podsypując w razie konieczności mąką.
  7. Zostaw placuszki na 10 minut, by znów podrosły.
  8. Smaż chlebki pojedynczo na suchej, mocno rozgrzanej patelni, po dwie minuty z każdej strony.

Indyjski chlebek naan. Przepis na drożdżowe pieczywo, które ...

+14 Zobacz galerię

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału