Cukier bije rekordy cen. Według GUS cena kilograma białego kryształu wzrosła rok do roku o ponad 80 proc. Taniej nie będzie, spodziewać możemy się jedynie wzrostu cen, choć nie tak gwałtownego, jak teraz. To niepokojące wieści, ponieważ wraz z wzrostem cen cukru, podrożeją też artykuły zawierające ten surowiec w składzie, jak napoje czy choćby choćby chleb.
Według najnowszego raportu GUS, inflacja konsumencka w Polsce wyniosła w marcu 2023 roku 16,1 proc. w ujęciu rocznym, w miesięcznym zaś ceny rosły w tempie 1,1 proc. W lutym dynamika cen sięgnęła 18,4 proc. rok do roku, tym samym osiągając najwyższy poziom od 1996 roku. Jak wzrastały ceny poszczególnych produktów? GUS wylicza, iż w ujęciu rocznym cena ryżu wzrosła o 28,5 proc., mąki – 29,9 proc., pieczywa – 25,6 proc, mleka – 37,5 proc. Jajka są droższe o 37,2 proc., mięso o 22,2 proc., w tym wieprzowe o 26 proc. a drób o 15,7 proc. Owoce zanotowały wzrost o o 16,8 proc., a warzywa o 28,6 proc.
Dlaczego cukier jest tak drogi?
Królem drożyzny pozostaje wciąż cukier, który w ujęciu rocznym zanotował wzrost o 81,5 proc. To, jak głęboko trzeba sięgnąć do kieszeni, chcąc nabyć biały kryształ, pokazują nie tylko statystyki, a cenówki na sklepowych półkach.
Według portalu dlahandlu.pl, w tej chwili średnio za kilogram białego kryształu zapłacić trzeba 6,63 zł, gdzie w kwietniu ub.r. średnia cena sięgała 3,34 zł. Z kolei Janusz Piechociński, były wicepremier i minister gospodarki, wskazuje iż ze względu na koszty produkcji, cukier tańszy nie będzie.
„Cukier tańszy raczej nie będzie. Cena cukru jest uzależniona od kosztów produkcji, które w ostatnim czasie bardzo mocno wzrosły. Dotyczy to zarówno samego surowca, jak i kosztów energii oraz pracy” – komentuje były szef resortu na Twitterze.
Na ostateczną cenę cukru wpływa wiele czynników. To między innymi wzrost cen produktów niezbędnych do uprawy buraka cukrowego, takich jak nasiona, środki ochrony, paliwo czy podatki gruntowe. Wyższe koszty ponoszą też cukrownie: rosną ceny energii, ciepła, płac, a także koszty magazynowania i transportu. jeżeli chodzi o rynek światowy, cena cukru bije rekordy na giełdach. Tona na rynku w Londynie przekroczyła właśnie 700 dolarów. Oznacza to, iż cena cukru przebiła 3000 zł za tonę i lokalnie stanowi rekord.
Cukier jest drogi i będzie droższy – Pyszności; Foto: Canva.com
Czy zabraknie cukru na półkach?
Cena cukru rośnie również, kiedy – upraszczając – jest go za mało na rynku. Przykładowo, w ubiegłoroczne wakacje wzrost cen przyspieszył, kiedy pojawiły się w sklepach limity na zakup cukru. Polacy zaczęli wówczas gromadzić zapasy, sprawiając, iż produktu na półkach zaczęło brakować. Wówczas Krajowa Grupa Spożywcza (KGS) winą za niedobory w asortymencie obarczała sieci handlowe. Teraz prognozy wskazują na to, iż cukru nie zabraknie.
Przeczytaj również: Narzekasz na cenę chleba? Tylko spójrz, ile kosztuje w USA
W Polsce produkcją cukru zajmują się cztery firmy zrzeszone w Związku Producentów Cukru – Krajowa Grupa Spożywcza S.A., Pfeifer&Langen Polska S.A., Südzucker Polska S.A. oraz Nordzucker Polska S.A., produkujące cukier w 17 cukrowniach w Polsce. Mimo niesprzyjających uprawom buraków cukrowych warunków pogodowych i spadku w produkcji, Polska przez cały czas pozostaje jednym z czołowych producentów i eksporterów cukru w Europie. Jak wskazuje Związek, wyprodukowana ilość cukru pozwoli nie tylko na zaspokojenie potrzeb krajowych, ale również na jego eksport poza granice kraju, m.in. do Rumunii, Niemiec, Włoch czy Węgier.
Zobacz także przepis na kanapkę z patelni z niespodzianką. Więcej inspiracji znajdziesz na naszym kanale YouTube: