Z wątróbką najczęściej jest tak, iż albo się ją kocha, albo nienawidzi. Niezależnie od tego, do której grupy należysz, smażona wątróbka to świetny wybór na rodzinny obiad. Jej smak można podkreślić jednym charakterystycznym składnikiem. Będzie pysznie.
Soczysta, miękka i smaczna — idealna smażona wątróbka
Smak wątróbki jest dość charakterystyczny. Wątróbka ma jednak liczne grono zwolenników, którzy lubią przygotowywać ją na wiele smacznych sposobów. A wszystko to, dzięki temu, iż jest dość uniwersalna, dzięki czemu możesz ją podać zarówno z jabłkami, malinami, czy pomarańczami, jak i z majerankiem czy grzybami.
Wątróbka – Pyszności; Foto: Canva.com
Wierzymy w to, iż smażona wątróbka w tej wersji przypadnie ci do gustu. Jej smak został podkreślony przez jeden tajemniczy składnik, który sprawia, iż jest ona miękka, smaczna i przechodzi smakiem reszty składników. Nie czekaj dłużej i już dziś poznaj przepis na wątróbkę z dodatkiem śmietany. To właśnie ona powoduje, iż choćby te osoby, które do tej pory nie przepadały za tym daniem, pokochały wątróbkę. Pamiętaj, by nie solić jej przed smażeniem, jeżeli zależy ci na tym, by nie była twarda.
Jak zrobić najlepszą smażoną wątróbkę?
Okazuje się, iż cały proces nie jest zbyt skomplikowany. Smak dania został podkreślony przez śmietanę, a także pieczarki, cebulę, suszony tymianek i świeżą natkę pietruszki. Każdy, kto spróbuje tego dania, będzie zachwycony.
Składniki:
- około 300 g pieczarek
- 400 g wątróbek drobiowych
- odrobina suszonego tymianku
- szklanka słodkiej śmietanki
- 2 cebule
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- mąka pszenna
- masło klarowane.
Sposób przygotowania:
Smażona wątróbka w takiej wersji, na pewno przypadnie ci do gustu. jeżeli chcesz zachwycać się jej wyjątkowym smakiem, to rozpocznij od oczyszczenia i pokrojenia wątróbki i następnie obtocz ją w mące. Cebulę i natkę pietruszki posiekaj, a pieczarki pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim mięso.
Wątróbka w sosie – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Prosto i Smacznie
W następnej kolejności, do smażącego się mięsa dodaj cebulę, a gdy się zeszkli — wrzuć pieczarki. Podsmażaj wszystko przez kilka minut. Gdy będzie gotowe, to przypraw je tymiankiem i posiekaną natką pietruszki. Dodaj łyżkę mąki i wszystko dokładnie wymieszaj i przesmaż. Kolejny krok to dodanie śmietanki i gotowanie do momentu, aż powstanie gęsty sos. Na sam koniec, dopraw danie solą i pieprzem. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić udka z kurczaka w cieście: