Idealne na uroczystość – pieczona golonka na piwie

fajnainspiracja.pl 3 tygodni temu

Pieczona golonka na piwie to idealne danie na każdą uroczystość lub spotkanie rodzinne. Pieczona golonka, z chrupiącą skórką i soczystym mięsem, jest idealna jako danie główne, zarówno na duże imprezy towarzyskie, jak i na kolację z przyjaciółmi. Przygotuj się na to, iż ten prosty, ale spektakularny przepis stanie się centralnym punktem Twojej uroczystości i sprawi, iż Twój stół będzie nieodparcie kuszący.

Szybkie ptysie z ciasta francuskiego z twarogiem: Prosty i smaczny przepis

Pyszne śmigusy PARTY z kurczakiem, serem i warzywami

Golonka pieczona w piwie

[co_będzie_nam_potrzebne]

  • Kolano wieprzowe surowe 3 kg
  • Cebula biała 4 szt.
  • Czosnek 1 główka
  • Piwo jasne 300 ml
  • Smalec wieprzowy 2-3 łyżki stołowe
  • Sól i pieprz
  • Ziemniaki jako dodatek 1 kg

Udziec wieprzowy w musztardzie z kluskami ziemniaczanymi

Jak będziemy postępować:

1. obrać i drobno posiekać 4 cebule.

2. Umieść cebule na blasze do pieczenia w piekarniku (30x40cm).

3) Umyć kolano i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.

4. natrzeć kolano smalcem.

5. Doprawić kolano solą i mielonym czarnym pieprzem.

6. Umieść kolano na blasze do pieczenia na cebuli.

7. Dodaj obrane ząbki czosnku.

8. Dodaj więcej słoniny między kolana.

9. Wlać około 150 ml jasnego piwa o temperaturze pokojowej.

10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut.

11. Następnie wyjąć blachę do pieczenia i zalać kolana kolejnymi 150 ml piwa o temperaturze pokojowej.

12. Ponownie wstawić do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza na 30 minut.

13) Wyjąć i posmarować kolana sokami z formy.

14. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na kolejne 30 minut.

15) Wyjąć i odwrócić kolana.

16. Włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

17) Wyjąć blachę do pieczenia i ponownie posmarować kolana sokami z blachy do pieczenia.

18. Na koniec ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

19. Wyjąć i ponownie posmarować kolana sokami z formy.

20. Odstawić na 10 minut.

21 Podawać z pieczonymi w piekarniku ziemniakami.

Gotowe! Smacznego!

PRZEPIS NA WIDEO:

Idź do oryginalnego materiału