Hot&Sweet, czyli słodko-ostre smaki w Manufakturze
jemywlodzi.pl 2 lat temu
W niedzielę 14 sierpnia startuje Festiwal kulinarny Hot&Sweet, w którym weźmie udział kilkanaście lokali z Manufaktury. Znamy już wszystkie dania, a również mamy dla was konkurs.
Nasz gastro kalendarz wyznaczają festiwale kulinarne, a jeżeli sierpień, wiemy, iż obowiązkowo ruszamy w trasę po Manufakturze. Tym razem przychodzimy na gotowe, w roli ambasadorek, które będą testować słodko-ostre propozycje przygotowane przez tutejsze restauracje. W tym roku w wydarzeniu weźmie udział kilkanaście lokali z rynku!
Na słodko i ostro
Festiwal trwa od 14 do 31 sierpnia (każdego dnia z wyłączeniem piątków i sobót). Zasady są proste – restauracje przygotowują dwa dania: jedno ostre i jedno słodkie. Nie raz przekonałyśmy się, iż ostre wcale nie musi oznaczać dania głównego, a słodkie deseru. Jak co roku, będzie bardzo różnorodnie – nie zabraknie sezonowych akcentów, takich jak pomidory i śliwki w Zielonej, będzie sporo azjatyckich akcentów (nie tylko w Tajskiej czy Ganeshu, ale także w Whiskey in the jar lub Szpulce), a do tego kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu czy owoce morza w kilku odsłonach.
Restauracja Zielona
Wygraj zaproszenie na Hot&Sweet
Mamy dla was trzy zaproszenia do restauracji w Manufakturze (każde na dwa festiwalowe dania). Jak je zdobyć? Przenosimy się na Instagram. Wrzućcie zdjęcie lub film, które apetycznie przedstawią Manufakturę i oznaczcie profile @manufakturalodz i @jemywlodzi. Na zgłoszenia czekamy do niedzieli 14 sierpnia. Zwycięzcy odbiorą zaproszenia z punktu informacyjnego we wtorek 16 sierpnia.
Al Dente Pasta & Bąble Bar Spaghetti Aglio e Olio z oliwą, czosnkiem, chili, natką pietruszki i krewetkami Cena: 36 zł
Czekoladowy wulkan z nadzieniem z cytrynowym kremem, miętą i truskawką Cena: 25 zł
Bawełna Spicy Shrimp Pasta – makaron tagliatelle w kremowym sosie pomidorowym na bazie pomidorów pelati, białego wina, czosnku, papryczki chilli i natki pietruszki podawany z krewetkami, pomidorami oraz nitkami chilli Cena: 49 zł
Sweet Berry Cheesecake – sernik jagodowy przygotowany na włoskim serze ricotta, kruchym owsianym spodzie podawany z świeżymi owocami i śmietankową polewą Cena: 28 zł
Ganesh Non-Veg Thali czyli indyjska uczta na jednym talerzu – ryż/chapati/skrzydełko w ostrym sosie curry/mielona baranina z groszkiem w sosie masala/sałatka z piklowaną cebulką i raita Cena: 49 zł
Thali – ryż/chapati/dal, czyli soczewica z cukinią/szpinak z warzywami/sałatka z piklowaną cebulką i raita Cena: 44 zł
Gajar ka halva – deser z marchwi i bakalii Cena: 28 zł
Kaukaz Udka z grilla na ostro podawane z grillowanymi warzywami w sosie sojowym i ziemniaczkami Cena: 59 zł
Pelmeni na słodko z twarogiem, maliną i wiśnią, podawane z sosem truskawkowym Cena: 45 zł
La Vende Tagliatelle z krewetkami i chorizo w sosie rozmarynowym Cena: 48 zł
Pudding Chia na mleku kokosowym 21 zł
Rajskie Jadło De volaille z chilli i mozzarellą podany na puree maślanym z selekcją sałat oraz pomidorków koktajlowych Cena: 34 zł
De volaille z oscypkiem i żurawiną podany na puree maślanym wraz z selekcją sałat i pomidorkami koktajlowymi Cena: 34 zł
Szpulka Noodle „King Bruce Lee” – Noodle z Kurczakiem w panko w sosie sriracha sweet chili z dodatkiem sezamu, marchewki, brokułów, cebuli, czosnku i świeżego chili, podawane ze szczypiorem i świeżym sezamem Cena: 37 zł
Tajska Hot Spoon Kurczak z woka z tajską bazylią i zieloną fasolką Cena: 48,50 zł
Tawerna Pepe Verde Tarta Sable – z kremowym cytrynowym nadzieniem z dodatkiem żelu o smaku cytryny, oblana czekoladowym ganache z syczuańską papryczką Cena: 25,50 zł
Whiskey In The Jar Philly Cheese Burger – wariacja na temat kanapki filadelfijskiej: wołowina z serem, czerwoną papryką, sosem BBQ, jalapeno, czosnkiem, cebulą i rukolą podawana w czarnej bułce Cena: 49,90 zł
Teriyaki Burger – 180g soczystej wołowiny z serem blue, gruszką, sosem teriyaki, sałatą, roszponką i pomidorem Cena: 49,90 zł
Zielona Pieczone pomidory z pikantnym jackfruitem i jalapeno: pomidory faszerowane ryżem i smażonym jackfruitem, cebulą, czosnkiem i selerem naciowym Cena: 36 zł
Śliwki w czerwonym winie z musem czekoladowym, kokosem, bitą śmietaną i likierem amaretto (vegan) Cena: 28 zł
Śliwkowe crumble z cynamonem i lodami waniliowymi Cena: 28 zł