Którą sałatkę można określić jako imprezowy hit? To bez wątpienia sałatka gyros, która zawsze ze stołu znika jako pierwsza. Stanowi element niemal każdego większego spotkania. Jest pyszna, aromatyczna i kolorowa. To królowa każdego święta, ale można ją zrobić również bez okazji.
Analizując najlepsze sałatki na imprezę czy święta, trzeba podkreślić, iż masz tu do czynienia z naprawdę pełną różnorodnością. Za jedną z popularnych opcji uchodzi tu sałatka jarzynowa. Jest jednak taka przekąska, która śmiało może konkurować z tą popularną sałatką na Wielkanoc. A jest nią sałatka gyros, przez wielu określana jako „królowa każdej imprezy”. A skoro ma to być ten najlepszy przepis na sałatkę, to postanowiliśmy zaprezentować ci tę recepturę, która jest gwarantem smaku i prostoty przygotowania.
Sałatka gyros – hit każdej imprezy!
W twojej głowie często krążą myśli jakie sałatki na imprezę można przygotować? Książki kucharskie i inne poradniki kulinarne, z pewnością podpowiedzą ci, iż może to być sałatka z tortellini, makaronowa, jarzynowa czy sałatka owocowa. Jest jednak danie, które uchodzi za to najpopularniejsze. Należy tu zaliczyć sałatkę gyros, która jest „królową każdej imprezy”. Co ważne, można ją przygotować w wersji makaronowej lub w wersji warzywnej.
Sałatka gyros – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Menu Dorotki
W tym drugim przypadku, podstawą będzie kapusta pekińska. Przepis na sałatkę gyros jest naprawdę prosty. W tym artykule postanowiliśmy zaprezentować ci recepturę na sałatkę w wersji warzywnej. Możesz być pewny tego, iż zachwyci ona wszystkich twoich domowników i gości. Połączenie popularnych warzyw i mięsa z kurczaka, to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Sałatka gyros – najlepszy przepis
Skoro sałatka gyros to „królowa każdej imprezy”, to jak na królową przystało, zasługuje ona na szacunek i czas, który musisz jej poświęcić. Bez obaw – jest prosta w przygotowaniu, a cały proces zajmie ci zaledwie parę chwil. Efekt końcowy warty jest zachodu i to niezależenie od tego, czy przygotowujesz sałatki na imprezę czy zupełnie inną okazję.
Składniki:
- 300 g kapusty pekińskiej
- przyprawa do kurczaka
- czosnek granulowany
- około 300 g fileta z piersi kurczaka
- 2 pomidory
- kukurydza z puszki
- 2 czerwone cebule
- 4 ogórki konserwowe
- 100 g ketchupu
- około 100 g majonezu
- 5 łyżek oleju.
Smażenie kurczaka – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Kuchnia Kasieńki
Sposób przygotowania:
- Pokrój pierś z kurczaka w paski i przypraw ją przyprawą do kurczaka. Podsmaż na patelni i następnie odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj sos. W naczyniu wymieszaj sos, ketchup, majonez, czosnek granulowany lub świeży czosnek.
- Pokrój kapustę pekińską w paski, a pomidory, cebulę i ogórki w kostkę. Kukurydzę odcedź.
- Ułóż składniki warstwowo w misce. Rozpocznij od kapusty, następnie dodaj pozostałe warzywa i kurczaka. Warstwy przekładaj co jakiś czas – sosem. Smacznego!
A co powiesz na sałatkę porową z serem i kukurydzą? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: