Herbata z lipy z miodem

kardamonowy.pl 5 lat temu

Nie wiem na ile ten napój faktycznie ratował mnie podczas ciąży, gdy łapało mnie przeziębienie. Fakt jest taki, iż żadnych leków nie musiałam brać. Dodatkowo piłam coś, co było najnormalniej w świecie smaczne. w tej chwili trwa sezon wiadomo jaki, więc o ile macie ochotę na coś rozgrzewającego to ten napój jest właśnie dla Was.



Składniki:
1 l wody
4 torebki herbaty z lipy
5 plastrów obranego imbiru (średniej grubości)
1 cytryna
2 łyżki miodu
4 goździki

Wrzątkiem zalewamy torebki lipy, parzymy 10 minut, dodajemy od razu imbir i goździki. Po tym czasie z naparu wyciągamy lipę i odstawiamy go na chwilę do lekkiego ostygnięcia (chodzi o to, żeby za wcześnie nie dawać miodu, który w wysokiej temperaturze traci swoje adekwatności). Następnie dokładnie myjemy cytrynę, kroimy w plasterki, dodajemy do herbaty. Na koniec dokładamy miód, mieszamy.

Idź do oryginalnego materiału