Halibut na zielonych szparagach w sosie holenderskim

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Halibut na zielonych szparagach w sosie holenderskim


Wakacyjny przepis dnia prezentujemy codziennie, od poniedziałku do piątku o godzinie 10:30, w Radiu Kielce na 101,4 MHz oraz na radiokielce.pl.

Halibut na zielonych szparagach w sosie holenderskim / Fot. Mirosław Ciołak

Halibut na zielonych szparagach w sosie holenderskim

Składniki:

Halibut 160 gr.

Szparagi zielone 120 gr.

Żółtko jajka

Sok z cytryny

Cukier 2 łyżeczki

Masło 150 gr.

Miód 1 łyżka

Wino białe 50 ml

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Sposób wykonania:

Halibut – Rybę myjemy, obieramy ze skóry i filetujemy. Przygotowujemy marynatę z miodu, oliwy i cytryny ( opcjonalnie można dodać białe wino). Rybę marynujemy i odstawiamy na maksymalnie 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy w nim halibuta 10 minut.

Szparagi – dokładnie je myjemy i pozbywamy się łykowatych końcówek. Szparagi przekładamy na patelnię i zalewamy wodą tylko tak, by się przykryły. Gotujemy ok. 2 minut ze szczyptą cukru i soli. Następnie dodajemy 50 gram masła i trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę. Doprawiamy pieprzem i solą.

Sos holenderski-Nastawiamy garnek z wodą. Na wierzch kładziemy miskę, do której wbijamy żółtko, dodajemy sok z cytryny i w takiej kąpieli na parze napowietrzamy sos. Należy uważać, by temperatura nie przekroczyłaś 55 stopni. Gdy sos jest dobrze napowietrzony dodajemy do niego 100 ml roztopionego masła. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Autor: Mirosław Ciołak



Idź do oryginalnego materiału