Gwiazdki Michelin rozdane. Trzy polskie restauracje docenione przez światowe jury. Jedna z nich dokonała niemożliwego

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Marcin Makówka/archiwum Polska Press


Nowa edycja przewodnika Michelin ogłosił wyróżnione restauracje 19 czerwca 2023 roku. Restauracja Bottiglieria 1881 dokonała rzeczy niemożliwej. Do tej pory była jedyną restauracją w Polsce z Gwiazdką Michelin. Teraz może poszczycić się drugim odznaczeniem, które doceniło kunszt gotowania i obsługę. Przyjrzeliśmy się restauracjom w Polsce, które spodobały się krytykom przewodnika Michelin.

Restauracja z dwiema gwiazdkami-Bottiglieria 1881

Krakowska restauracja Bottiglieria 1881 była do niedawna jedyną restauracją w Polsce z jedną Gwiazdką Michelin. W 2023 roku dołączyła do niej druga gwiazdka. Za kuchnię restauracji odpowiada szef kuchni Przemysław Klima. Przewodnik Michelin docenił kunszt przyrządzania dań, możliwość obserwowania pracy kucharzy przy otwartej kuchni oraz proste opisy dań w kontrze do ich wyrafinowanego smaku i przygotowania. Szczególnie wyróżniono takie dania jak „ryba z groszkiem” i „wieprzowina po wiejsku”. Są to dania dla prawdziwych smakoszy, którzy są w stanie zapłacić za niecodzienny sposób podania dań w stylu fine dinning.

Restauracja Muga z Poznania

Poznańska restauracja zadebiutowała w zestawieniu od razu, otrzymując Gwiazdkę Michelin. Lokal powstał w 2014 roku i podaje potrawy utrzymane w eleganckiej formie. Za menu odpowiada szef kuchni Artur Skotarczyk. Na stronie restauracji dowiadujemy się, iż „skupiają się na estetyce podania oraz harmonijnym łączeniu smaków”. W menu dostępny jest między innymi turbot z cukinią, langustynką, wodorostami dulse oraz cytryną lub perliczka z brzoskwinią, marchwią, miso i vadouvan (francusko-indyjska mieszanka przypraw – przyp.red.). Unikatowe podejście przekonało inspektorów Michelin i sprawiło, iż restauracja Muga otrzymała zasłużoną gwiazdkę.

Restauracja Nuta w Warszawie

Szef Andrea Camastra znał już smak zwycięstwa związany z posiadaniem Gwiazdki Michelin. Wcześniej dowodził restauracją Senses, która została zamknięta w czasie pandemii. Powrócił na scenę gastronomiczną na początku 2022 roku, tworząc menu restauracji Nuta. Zdobyte doświadczenia przekuł w unikatowe dania, które nawiązują do interpretowania na nowo kuchni włoskiej, polskiej, a także azjatyckiej. W menu dobrze znana w kuchni polskiej mizeria, a także pierogi nabierają artystycznego wyglądu i zaskakującego doboru składników.

- Cieszę się bardzo, iż po raz kolejny zostałem doceniony gwiazdką Michelin, szczególnie iż moja nowa restauracja Nuta powstała stosunkowo niedawno. Otworzyłem ją zaraz po przerwie spowodowanej pandemią, podczas której z bólem serca podjąłem decyzję o zamknięciu Senses, restauracji uhonorowanej pięciokrotnie przez przewodnik Michelin. Przed otwarciem Nuty – podróżowałem, poszukiwałem inspiracji, odreagowywałem i budowałem siebie na nowo wciąż zakochany w Polsce. I dzięki temu powstała Nuta - spełnienie moich marzeń o miejscu, w którym zgrany zespół wyczarowuje cuda na talerzu – skomentował Andrea Camastra.

W naszej galerii możesz zobaczyć restauracje wyróżnione Gwiazdkami Michelin

Restauracje wyróżnione Bib Gourmand

Aby zostać wyróżnionym tytułem Bib Gourmand, trzeba prezentować korzystną jakość potraw do ich ceny. W Polsce doceniono tym mianem siedem restauracji.

  • MOLÁM w Krakowie – restauracja oferująca dania kuchni tajskiej,
  • Fromażeria w Poznaniu – miejsce dla miłośników serów,
  • TU.RESTAURANT w Poznaniu – efektownie wyglądający lokal z atrakcyjnym, nowoczesnym europejskim menu,
  • Koneser Grill w Warszawie – restauracja wyspecjalizowana w stekach,
  • Kieliszki na Próżnej w Warszawie – doceniono za sprawne łączenie win z potrawami,
  • Le Braci w Warszawie – kameralna włoska restauracja z kuszącym menu,
  • Restauracja alewino w Warszawie – wyspecjalizowana w tradycyjnych polskich.

Widać, iż inspektorzy spędzali czas w całej Polsce, a nie tylko w stolicach województw. Odzwierciedla to zbiór 39 rekomendacji kulinarnych, wśród których poza lokalami z Poznania, Krakowa, Warszawy wybrano restaurację Giewont z Kościeliska.

Przypominamy, iż pierwszą restauracją w Polsce wyróżnioną Gwiazdką Michelin w 2014 roku był lokal Atelier Amaro tworzony przez szefa kuchni Wojciecha Modesta Amaro. Kolejną restauracją odznaczoną gwiazdką Michelin była restauracja Senses Andrea Camastry, a w roku 2020 do grona laureatów dołączyła restauracja Bottiglieria 1881 z Krakowa.

Gwiazdki Michelin rozdane. Trzy polskie restauracje docenion...

+6 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału