Gwiazda „Rodziny zastępczej” serwuje na śniadanie rozgotowany ryż. Wszyscy się zajadają

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Monika Mrozowska przygotowuje rozgotowany ryż (Instagram)


Rozgotowany ryż na śniadanie? Wydaje się to dziwne, ale takie właśnie danie (a raczej chińskie congee) rodzinie serwuje gwiazda „Rodziny zastępczej”, Monika Mrozowska. Do ryżu dorzuca najróżniejsze dodatki i za każdym razem przekąska smakuje inaczej.

Congee to kleik ryżowy, który przygotowuje się tylko z wody i ryżu. Nie ma on żadnego smaku, ale wiele osób się daniem zachwyca. jeżeli dołożymy do niego dodatki, od razu zaczyna dobrze smakować. Pasuje do niego prawie wszystko. Możemy przygotować congee z owocami, słodyczami, kiełkami, jajkami, a choćby rybą.

Monika Mrozowska na śniadanie przyrządza rozgotowany ryż

Do przygotowania kleiku najbardziej nadaje się ryż długoziarnisty, który zawiera wiele składników odżywczych. Można go jednak przygotować z każdego rodzaju tego produktu. W klasycznym przepisie wody jest dziesięć razy więcej niż ryżu. Nie wszystkim jednak to odpowiada, ale przepis można dowolnie modyfikować. Monika Mrozowska, gwiazda „Rodziny zastępczej”, ma swój własny sposób. Na jedną porcję ryżu dodaje sześć porcji wody.

Trzeba jednak uważać, bo gęsty kleić bardzo łatwo przypalić. W końcu gotuje się go przez kilka godzin, choćby przez 8. jeżeli jednak nie macie zbyt wiele czasu, możecie użyć szybkowara. To wam całkowicie przyspieszy pracę.

Była aktorka do congee dodaje jajko w koszulce. Jak je zrobić? Influencerka odpowiada:

– W zagotowanej wodzie z octem robicie wir i wrzucacie jajko, mieszacie i po ok. 2 minutach możecie je wyciągnąć metalowym sitkiem.

W daniu znalazło się również masło, płatki drożdżowe oraz sos sojowy. Tak przygotowany kleik ryżowy jest bardzo pożywny i można go zjeść o każdej porze dnia.

Monika Mrozowska przygotowuje rozgotowany ryż (Instagram)

Przepis na kleik ryżowy

Składniki:

  • rozgotowany ryż,
  • jajko w koszulce,
  • masło (dwie łyżeczki).
  • 2 łyżeczki płatków drożdżowych,
  • sos sojowy do polania.

Sposób wykonania

  1. Do garnka wrzuć ryż i zalej go wodą, proporcje muszą wynosić 1:6. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez kilka godzin, im dłużej, tym lepiej. Możesz też gotować przez pół godziny, ważne, by ryż stał się paćką. Dobrym pomysłem jest użycie szybkowara.
  2. Ryż połóż na talerzu i ozdób jajkiem w koszulce, polej masłem oraz posyp płatki drożdżowe. Całość polej sosem.

Takie congee przygotowuje Monika Mrozowska, gwiazda „Rodziny zastępczej”.

Wyświetl ten post na Instagramie

Idź do oryginalnego materiału