Znakomity gulasz z kurczaka z pieczarkami, który uda się każdemu. Zachwyci Cię swoim smakiem i aromatem. Potrawa jest bardzo prosta i szybka w zrobieniu. Zobacz, jak krok po kroku zrobić pyszny obiad jednogarnkowy.
Bardzo lubię połączenie mięsa i pieczarek np polędwiczki wieprzowe z pieczarkami. Mięciutkie i soczyste mięsko w aromatycznym sosie pieczarkowym rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje mi z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masełka. Możesz też podać z kaszą, ryżem, makaronem, kopytkami czy kluskami śląskimi.
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas wykonania: 35 minut.
Kaloryczność: 100 kcal w 100 g.
Dieta: bezglutenowa.
Gulasz z kurczaka – składniki
- 600 g piersi kurczaka
- 500 g pieczarek
- 1 średnia marchewka (około 100 – 150 g)
- około 500 – 750 ml wrzącej wody (aby zakryła mięso i pieczarki)
- czubata łyżka ulubionych przypraw (np. bazylia, oregano, lubczyk, zioła prowansalskie)
- 3/4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- tłuszcz do obsmażenia mięsa
Sposób wykonania gulaszu z kurczaka
Do zrobienia tej potrawy użyłam jedynie głębokiej patelni. Przygotuj także ostry nóż i deskę do krojenia.
Krok 1 – podsmażam kawałki kurczaka
Pierś kurczaka płuczę i osuszam. Kroję w 2 – 3 cm kawałki, które oprószam czubatą łyżką ulubionych przypraw i mieszam ze sobą.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam kawałki mięsa. Na dużym ogniu obsmażam z obu stron, aż się lekko zarumienią. Trwa to około 3 – 4 minut. Dzięki obsmażeniu, zamykam pory i mięso jest soczyste. jeżeli całe mięso nie mieści mi się na patelni, to podsmażam partiami.
Podsmażone mięso kurczaka zalewam wrzącą wodą.
Krok 2 – gotuję gulasz z pieczarkami
Pieczarki oczyszczam nożykiem i ewentualnie ściągam skórkę. Następnie kroję w kostkę lub talarki.
Marchewkę obieram ze skórki i kroję w kostkę.
Pieczarki i marchewkę wrzucam na patlenię z kurczakiem. W razie potrzeby dolewam wrzącej wody, która powinna zakrywać mięso i pieczarki.
Dodaję: 1 listek laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego oraz 3/4 łyżeczki soli. Wszystko mieszam ze sobą i gotuję na niedużym ogniu, aby lekko bulgotało przez około 40 minut, aż mięso oraz pieczarki będą miękkie.
Gulasz z kurczaka z aromatycznymi pieczarkami jest już gotowy. Mi najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką. Mój obiad podałam z buraczkami i cebulką na ciepło.
Wskazówka. Sos potrawy możesz również zagęścić 1 lub 2 łyżkami mąki (pszenna lub ziemniaczana) oraz zabielić 2 – 3 łyżkami śmietanki 30 – 36%. jeżeli masz śmietanę 12 lub 18%, to obowiązkowo trzeba ją zahartować. Do szklanki wlewam kilka łyżek gorącego sosu, wsypuję mąkę i mieszam, aby nie było grudek. Dodaję śmietanę i mieszam ze sobą. Powstałą zawiesinę wlewam ciurkiem do potrawy na patelni i cały czas mieszam. Gotuję razem na niedużym ogniu przez około 2 – 3 minuty, aż sos się zagęści.
Życzę smacznego.