Szukasz wersji, która nie będzie zbyt tłusta? W takim wypadku warto wybrać gulasz z szynki wieprzowej. Szynka to chude mięso, które dobrze sprawdza się w potrawach jednogarnkowych. Gotuje się ją nieco krócej niż karkówka, a dobrze przyrządzona jest miękka i soczysta. Najlepiej dusić mięso powoli, na małym ogniu, z dodatkiem cebuli, marchewki i ulubionych przypraw. Można też dodać paprykę, a choćby nieco papryczki chili. Wystarczy trochę bulionu i odrobina koncentratu pomidorowego, by uzyskać gęsty, aromatyczny sos.
REKLAMA
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Gulasz z karkówki. Danie pełne smaku
Natomiast gulasz z karkówki to wersja dla fanów wyrazistego smaku. Karkówka zawiera więcej tłuszczu, dzięki czemu mięso jest wyjątkowo soczyste i miękkie po duszeniu. Tłuszcz sprawia, iż sos nabiera głębi i naturalnej gęstości. Nie da się jednak ukryć, iż danie to jest o wiele bardziej kaloryczne niż gulasz przygotowany z szynki.
Gulasz z karkówki idealnie komponuje się z majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Podany z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi tworzy prawdziwie domowy obiad, który syci na długi czas.
Przepis na gulasz wieprzowy. Z nami przygotujesz danie krok po kroku
Nie trzeba być mistrzem kuchni, aby przygotować nasz przepis na gulasz wieprzowy. Wystarczy kilka składników, trochę cierpliwości i garnek z grubym dnem. Na samym początku musisz zgromadzić takie produkty jak:
Mięso wieprzowe (szynka lub karkówka) - 600 gramów;
Cebula - 1 sztuka;
Czosnek - 2 ząbki;
Olej - 2 łyżki;
Mąka - 1 łyżka (opcjonalnie);
Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka;
Bulion lub woda - 2 szklanki;
Sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy.
Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na złoto na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko smażymy przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, przyprawy i zalewamy wszystko bulionem. Mięso dusimy pod przykryciem przez około 60-90 minut, aż będzie miękkie. jeżeli sos jest zbyt rzadki, możemy zagęścić go, dodając do niego odrobinę mąki wymieszanej z wodą.
Gulasz wieprzowy z pieczarkami - smaczna odmiana klasyki
Powyżej przedstawiliśmy przepis na podstawową wersję gulaszu wieprzowego. Zgodnie ze swoimi upodobaniami możesz do niego dodać ulubione warzywa lub przyrządzić wersję z pieczarkami. Pieczarki świetnie chłoną smak przypraw i nadają potrawie aromatu. Najlepiej dodać je do garnka w drugiej połowie duszenia, by nie straciły zbyt wiele objętości i pozostały jędrne.
Jak podawać gulasz wieprzowy?
Gulasz wieprzowy to danie bardzo uniwersalne. Możesz podać go z:
ziemniakami (gotowanymi lub purée),
kaszą (gryczaną, jęczmienną),
makaronem,
kluskami śląskimi,
pieczywem - najlepiej świeżym lub lekko podpieczonym.
Warto dodać do niego ogórki kiszone, buraczki albo sałatkę z kiszonej kapusty. Dzięki temu obiad będzie pełnowartościowy i jeszcze smaczniejszy.
Gulasz wieprzowy to jedno z tych dań, które można przygotować na wiele sposobów. Niezależnie, czy wybierzesz gulasz z szynki wieprzowej, soczysty gulasz z karkówki, czy aromatyczny gulasz wieprzowy z pieczarkami, zawsze uzyskasz smaczny i pożywny obiad. Wystarczy prosty przepis na gulasz wieprzowy, aby móc cieszyć się tym domowym klasykiem w różnych wersjach.
Zobacz też: Filet z kurczaka inaczej niż zawsze. Dodaję popularny sos, jeszcze jeden składnik i viola.










