Gulasz warzywny lepszy niż leczo. Przepis na piątkowy obiad inaczej

g.pl 2 dni temu
Dobrze zrobiony gulasz warzywny to świetny sposób na przemycenie sporej ilości warzyw do swojego jadłospisu. Najczęściej przygotowuje się go z papryki, marchewki, cukinii, ziemniaków i pomidorów. Jednak dzięki dużej różnorodności składników każdy może dostosować potrawę do swoich upodobań smakowych.
Gulasz warzywny może być równie treściwy jak i ten z mięsem. Dodatek ciecierzycy bądź soczewicy wpłynie na smak i konsystencję, ale również doskonale zbilansuje posiłek pod względem wartości odżywczych. Co więcej, aromatyczne przyprawy sprawią, iż danie zachwyci choćby najbardziej wybrednego członka rodziny.


REKLAMA


Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu


Gulasz z ciecierzycy z pieczarkami. Pomysł na piątkowy obiad
W lecie mamy dostęp do świeżych warzyw. Jest to zatem idealny moment na tworzenie wegetariańskich potraw, a jedną z najlepszych propozycji na ten czas jest gulasz warzywny z ciecierzycy. Poniżej jeden z pierwszych przepisów.
Gulasz z warzywami - składniki:


łyżka oliwy;
1 cebula;
2 marchewki;
1 łyżka masła - może być roślinne;
kilka ząbków czosnku;
300 g pieczarek;
1 czerwona papryka;
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki (można dodać też szczyptę ostrej papryki);
1 łyżeczka oregano;
1 łyżeczka bazylii;
500 g ugotowanej ciecierzycy (może być gotowa ze słoika/puszki);
1 łyżka koncentratu pomidorowego;
puszka posiekanych, obranych pomidorów;
pieprz, sól;
łyżka posiekanej natki pietruszki.


Wykonanie:


Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Dodaj pokrojoną cebulę oraz marchewkę.
Duś przez kilka minut na wolnym ogniu.
Dodaj masło i duś jeszcze przez chwilę.
Dołóż pokrojone pieczarki oraz starty czosnek.
Dołóż pokrojoną w paski paprykę.
Dopraw przyprawami.
Dodaj ugotowaną ciecierzycę.
Wymieszaj i zagotuj.
Dołóż przecier.
Dodaj posiekane pomidory z puszki. Wymieszaj i zagotuj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Całość gotuj przez 10-15 minut.
Gotowe danie posyp posiekaną natką pietruszki przed podaniem.


Gulasz z papryką i soczewicą. Warzywne danie obiadowe dla bliskich
Gulasz z papryką i soczewicą to bardzo pożywne danie jednogarnkowe bogate w białko pochodzenia roślinnego. W przypadku tego przepisu można wybrać żółtą, zieloną bądź czerwoną soczewicę. My polecamy zieloną. Pamiętaj, iż soczewicy zielonej nie trzeba moczyć, ale można to zrobić. Wówczas skraca się czas gotowania choćby o 15 minut. Moczenie zmniejsza również ilość substancji antyodżywczych, co ułatwia trawienie.


Gulasz z soczewicy - składniki:


200-250g zielonej soczewicy;
3 duże papryki (mogą być różne kolory);
1 cukinia;
300 g pieczarek;
1 cebula;
kilka ząbków czosnku;
600 ml passaty pomidorowej;
kilka łyżek koncentratu;
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, majeranek;
olej lub oliwa z oliwek.


Wykonanie:


Soczewicę przepłucz i gotuj przez 20 minut. Odcedź ją.
Cukinię, papryki i pieczarki umyj i pokrój. Cebulę posiekaj w kosteczkę.
Weź dużą patelnię. Rozgrzej na niej olej lub oliwę i wrzuć cebulę.
Poczekaj, aż cebula się zarumieni i dodaj pokrojone pieczarki.
Następnie dodaj pokrojone papryki i cukinię.
Dodaj posiekany czosnek i przyprawy.
Wlej passatę i koncentrat pomidorowy.
Duś pod przykryciem przez kilka minut.
Przypraw danie i wymieszaj.
Dodaj soczewicę. Całość wymieszaj.


Tak przygotowany gulasz warzywny można podawać z kaszą. Powinna być sypka. Należy uważać, aby jej nie przegotować.
Zobacz też: To naturalna bomba błonnika i potasu. Zrób te suszone owoce sam w domu i ciesz się nie tylko smakiem
Idź do oryginalnego materiału