Guacamole zamiast masła – pyszne i zdrowe

dompelenpomyslow.pl 1 tydzień temu

W ostatnich latach coraz więcej osób poszukuje zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych produktów spożywczych, starając się poprawić jakość swojej diety bez rezygnacji z ulubionych smaków. Jednym z interesujących zamienników, który zdobywa na popularności, jest guacamole jako alternatywa dla masła.

Czym jest guacamole?

Guacamole to nic innego, jak pasta, której bazą jest zielone, dojrzałe awokado. Owoc ten znany jest z tego, iż posiada całkiem sporo tłuszczu. Jest to bardzo zdrowa odmiana tłuszczów, gdyż są to głównie kwasy jedno- i wielonienasycone. Poza tym awokado może pochwalić się zawartością antyoksydantów, witamin, licznych składników mineralnych, błonnika oraz fitosteroli.

Struktura dojrzałego awokado bardzo przypomina masło. Nic więc dziwnego, iż tak wiele osób wykorzystuje ten owoc do przygotowania pysznego i soczystego guacamole, jako alternatywy dla standardowego masła.

Jak zrobić guacamole?

Zupełne minimum, jeżeli chodzi o przygotowanie guacamole, to rozdrobnienie dojrzałego miąższu awokado widelcem oraz oprószenie całości solą. Warto pamiętać, iż pestka z wnętrza awokado nie jest jadalna i należy ją wyciągnąć. Skórkę też trzeba zdjąć z owocu.

Inna wersja guacamole różni się wyłącznie jednym składnikiem. Jest to sok z połowy cytryny, jeżeli do dyspozycji mamy 2 owoce awokado. Wykonanie przepisu jest bajecznie proste, jak w pierwszym przykładzie. Awokado wystarczy rozdrobnić widelcem, dodać szczyptę soli oraz wyciśnięty sok z połowy cytryny. Całość trzeba dokładnie wymieszać, a następnie nakładać na kanapkę czy ciepłego tosta.

Poza solą, do guacamole można dodać jeszcze inne przyprawy. Ogromną popularnością cieszy się pasta z awokado z dodatkiem natki pietruszki, czosnku czy pieprzu. Warto próbować własnych wersji, by móc cieszyć się taką, która najbardziej odpowiada naszym kubkom smakowym.

Dlaczego guacamole jest zdrowe?

Awokado to idealny zamiennik tradycyjnego masła, a przede wszystkim o wiele bardziej zdrowy. Jedno awokado ma mniej kalorii, a także znacznie więcej białka, niż masło. Występują w nim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a więc takie, które pozytywnie oddziałują na organizm człowieka.

Dodatkowo guacamole dostarczy sporej dawki witaminy D, witaminy A oraz E. Jedząc guacamole, automatycznie organizm pozyskuje niemałą dawkę potasu, magnezu czy cennych witamin z grupy B.

Znacząca zawartość kwasu oleinowego w awokado sprawia, iż stężenie cholesterolu w ciele człowieka zmniejsza się. Regularne jedzenie guacamole może pozytywnie wpłynąć na poprawę profilu lipidowego, jak i na działanie układu sercowo-naczyniowego.

Idź do oryginalnego materiału